SZÉP OTTHON

2020.06.01. 12:00

Komposztáljunk otthon egyszerűen – Adunk néhány tippet

A kerti és a szobanövények is meghálálják, ha tápanyagban gazdag földben nevelkedhetnek. A kertészetekben vásárolható komposzt, de akár otthon is megtermelhető ez a kiváló talajjavító. Nincs másra szükség, mint barna- és zöldhulladékra, valamint némi nedvességre.

Egyed Betti

Két hét alatt indul be a komposztálódás folyamata Fotó: Cseh Gábor

A komposzt sokoldalúan felhasználható: hozzákeverhetjük a növények alá kerülő földhöz, jó a kertben talajjavításra, fólia alatti termesztéshez, virágkiültetéshez, zöldségágyásokhoz, de tehetünk a benti virágcserepekbe, balkonládákba is belőle.

Komposztláda készen is kapható, de magunk is egyszerűen építhetünk például fából. A lécek között érdemes némi rést hagyni, ezeken keresztül szellőzhet a halom. Miután elkészült, keressünk neki helyet: a legjobb egy árnyékos sarok a kertben. Praktikus, ha egy kiásott gödörbe süllyesztjük, mert így kevesebb helyet foglal. Nagyobb kertbe pedig egy láda helyett inkább egy több rekeszes komposzttároló ajánlott, ahol a különböző érettségű halmokat kezelhetjük.

Két hét alatt indul be a komposztálódás folyamata
Fotó: Cseh Gábor

A láda legaljára mindig föld kerüljön, majd erre szórhatjuk a hulladékot körülbelül 20 centiméter vastagságban, majd újra föld jön, és így tovább. Ha új adagot teszünk a komposztba, rá egy hétre érdemes átforgatni és meglocsolni. Ügyelni kell rá, hogy a halom nedves maradjon, de ne öntözzük túl. Fontos tudni, hogy minden konyhai hulladék, ami nem zsíros vagy nem húsféle, komposztálható: például az őrölt kávé, lehámozott héjak, gyümölcscsutkák és a tojáshéj. A lenyírt fű, a lehullott levelek és a földből kihúzott gyomok szintén mehetnek a komposztba, ahogy a fűrészpor, a szalma, valamint a kis ágak és gallyak is. A növények erősebb, nagyobb részeit érdemes felaprítani, mert így sokkal hamarabb lebomlanak. Használt étolajat, romlott, folyékony maradékot, állati ürüléket viszont ne tegyünk a komposztba.

Nagyjából két hét alatt indul be a komposztálódás folyamata, de ahhoz, hogy alaposan összeérjen, minimum 2-3 hónap szükséges.

Léteznek már egyébként különböző érésgyorsító készítmények, amelyek a végtermék minőségére is jó hatással vannak.

A komposztnak köszönhetően nagyobb lesz a növények ellenálló képessége a kórokozókkal és kártevőkkel szemben, ráadásul kevesebb szemetet termelünk, ezáltal védjük a környezetünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!