Koronavírus Zalában

2020.05.01. 11:30

Kézmosás és bőrápolás: dr. Buzás Judit bőrgyógyász szakorvos tanácsai

A koronavírus-fertőzés megelőzésében nagy szerepe van a gyakori és alapos szappanos kézmosásnak, vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használatának. Ettől azonban bőrünk kiszáradhat, veszíthet a rugalmasságából.

Benedek Bálint

Az állandó kézmosás megóv, de a bőrünk visszajelzéseire is érdemes figyelni

Fotó: Szakony Attila

A bőrápolás lehetőségeiről, a tudományos tényekről és a felelősségtudatról dr. Buzás Judit bőrgyógyász szakorvos beszélt. Elmondta: valóban sokat segíthetnek az alkohol tartalmú kézfertőtlenítők a vírusok, gombák és baktériumok elpusztításában, ám ezek túlzott és nem megfelelő használata kiszíthatja a bőrt. Betudható ez akár az alkohol zsíroldó és vízelvonó hatásának is. Ilyenkor alakul ki a száraz bőr érzés, amikor feszül és húzódik a kézfejen, ez fokozódva érdessé válhat, ami viszketéshez, s nyílt seb kialakulásához is vezethet. Az ilyen fellazult hámú bőr utat enged bizonyos fertőzéseknek, allergiáknak, tehát minden esetben fokozott figyelmet fordítsunk a kézmosásra, illetve a bőrápolásra.

– A szappanos kézmosásnál egy kémiai reakció során felületaktív anyag jön létre, ami képes a tulajdonságánál fogva vízben oldhatóvá tenni a szennyeződéseket – folytatta a doktornő. – A kérdés, hogy az általunk kiválasztott kemény szappan mennyire pótolja vissza a zsiradékokat, melyek a folyamat közben lekerülhetnek. Lényeges, hogy a jó tisztító képessége mellett ne ártson a bőrnek. A kézműves szappanok divatját éljük, melyek rendszerint eredeti receptek szerint készülnek, vagyis a technológia során kivonják a termékekből a glicerint. Helyette a természetben megtalálható növényi olajokat részesítik előnyben, így kevésbé irritálják a bőrt. Addig a kereskedelmi forgalomban kapható ipari körülmények között előállított úgynevezett pipere szappanokban legtöbbször az elszappanosított olajokon kívül egyéb más anyagok is jelen vannak: szintetikus olajok, sűrítő- és emulgeálószerek a szappan állagának javítására. Mivel a szappantól mindenki azt várja, hogy sok habot képezzen, gyakran szintetikus felületaktív anyagokat adnak a masszához.

Az állandó kézmosás megóv, de a bőrünk visszajelzéseire is érdemes figyelni
Fotó: Szakony Attila
Dr. Buzás Judit nagykanizsai bőrgyógyász szakorvos
Fotó: Szakony Attila

Dr. Buzás Judit hozzátette: általában a szappanok lúgos vegyhatással bírnak, e technológiából adódóan a bőr saját savköpenyét károsíthatja. Ezért fejlesztették ki a folyékony szappanokat, bár ezek semmivel sem jobbak, mint kemény társaik, hiszen bár a savköpenyhez nem „nyúlnak hozzá”, a zsiradékpótlásuk sem jelentős.

– Most, hogy naponta többször is megmossuk a kezünket, érdemes olyan szappant választani, mely egyáltalán nem tartalmaz allergizáló anyagokat, illetve tartósítószereket – fejtette ki. – A bőrtípusát mindenki ismeri, ezt is vegyük figyelembe a vásárlásnál. A kézmosásnál még a víz hőmérsékletére is érdemes figyelni, hiszen minél melegebb a víz, annál erőteljesebb a szárító hatása. A kézfertőtlenítőkből pedig mindig csak annyit használjunk, amennyit a használati utasításon feltüntettek, s akkor a bőrünket és az egészségünket is védjük. Általában 30 másodperc alatt kifejtik a hatásukat.

A szakember jelezte, a megfelelő hidratáltság eléréséhez a folyadékbevitelre életkortól függetlenül állandóan figyelni kell, ahogy ilyenkor a napozást is érdemes kerülni. A túlzott tisztálkodáson szintén érdemes úrrá lenni, a mértékletesség betartásával a bőr megfelelő működése biztosított. Ha minden óvintézkedés ellenére mégis kiszáradna a bőr, akkor a kereskedelemben rendkívül széles körben megtalálható hidratáló krémeket használjunk, amik regenerálják a bőrt, visszapótolják az elveszített anyagait és ezáltal a funkcióját is helyreállíthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!