Koronavírus Zalában

2020.04.21. 13:00

Legényesezz otthon! A keszthelyi származású Aradvári László dolgozta ki a felhívást

Legényesezz otthon! – ezzel a címmel indított az internetes közösségi oldalon terjedő kihívást a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A kampány célja, hogy egy virtuóz kalotaszegi legényessel, a néptáncon keresztül hívják fel a figyelmet az otthon maradás fontosságára.

Keszey Ágnes, Benedek Bálint

Aradvári László: „Nektek táncolunk”

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

A Magyar Nemzeti Táncegyüt­tes szólistája, Sánta Gergő ötlete alapján az együttes menedzsere, a keszthelyi származású Aradvári László dolgozta ki minden részletre kiterjedően a kampányt és alkotta meg az egyre népszerűbbé váló Legényesezz otthon! kihívást. Az akcióban a résztvevőknek egy kalotaszegi legényest kell bemutatniuk, majd három másik személyt megnevezni a folytatásra. Így az indulás után rövid idő alatt több ezren lettek részesei a programnak, az egész Kárpát-medencében, de már mindegyik kontinensről csatlakoztak a felhíváshoz.

Sőt, már hölgyek is megosztották videóikat, megmutatva, hogy a nők is tudnak magas szinten legényesezni. Számos rendvédelmi és egészségügyi szervezet is kapcsolódott a kezdeményezéshez.

Aradvári László: „Nektek táncolunk”
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– A kalotaszegi legényes az egyik leglátványosabb táncforma. Felépítéséből adódóan gyakorlatilag végeláthatatlan a változatok száma. Talán a sikeresség egyik oka is az, hogy két ugyanolyan produkcióval nem találkozhat a néző – mondta Aradvári László, utalva arra, hogy a közönség is gyorsan megkedvelte ezt az online programot. Zsuráfszky Zoltánnak, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatójának táncát például több mint 560 ezren látták, a rendőrség bemutatójának nézettsége pedig egymillió felett jár már.

– Ezzel az akcióval a néptáncos közösség egy jó célért fog össze: azt üzenjük, hogy a jelenlegi helyzetet úgy tudjuk átvészelni, ha fegyelmezettek vagyunk és otthon maradunk – folytatta Aradvári László. – A világhálón eddig megjelent videók felhasználásával készítettünk egy kisfilmet is: Értünk dolgoztok – Nektek táncolunk címmel. Ezzel mutatjuk ki hálánkat azoknak, akik nap mint nap a frontvonalban küzdenek értünk.

Béli Ádám is csatlakozott a #legényesezzotthon kihíváshoz

A nagykanizsai származású Béli Ádám három és fél éve csatlakozott a közmédia M5 kulturális és oktatási csatornájához, ahol többnyire élő kulturális műsorokat vezet, melyekben a tudományos és művészvilág legfontosabb témáiról beszélget, azok legjelentősebb képviselőivel.

Fotó: Béli Ádám

- Mindig kulturális – művészeti vonalon dolgoztam, színművészként szereztem az első mesterdiplomám, design- és művészetmenedzserként a másodikat – mesélte Ádám. – Miközben végig foglalkoztam zenével és eltöltöttem néhány évet a filmgyártásban is. Ezért különösen szerencsésnek tartom magam, amiért a munkám során is olyan témákkal dolgozhatok, melyek egyébként is foglalkoztatnak, az életem részét képezik. Jelenleg a Kult30 és az M5 Híradó stábjának vagyok állandó tagja. Ezen kívül van még egy műsorom az M5 a Duna és a Duna World csatornákon futó Mesterember, melyben különböző szakmák jeles képviselőivel töltök el egy-egy napot és miközben kipróbálom ezeket a mesterségeket, be is mutatom őket. Ennek a műsornak az a célja, hogy minél több foglalkozás, tartalmas bemutatásával segítsen a pályaválasztás előtt álló fiataloknak felderíteni a lehetőségeiket, felhívja a figyelmet bizonyos hiányszakmákra, de érdekes legyen az átlag néző számára is aki csupán érdekességként belekukkanta néhány szakma rejtelmeibe.

Hozzátette: bár Budapesten él és dolgozik, de kanizsai maradt. A családja nagyrésze még mindig ott él, ezer szállal kötődik a városhoz. Sok helyen elmondta már, hogy amiből van azt abból a gazdag kulturális és intellektuális közegből hozza, amiben Zalában nevelkedett. Nagyon hiányzik neki Nagykanizsa, napi szinten követi mi a helyzet otthon a járvány kapcsán, de úgy látja, a városvezetés és az emberek közösen, higgadtan és jól kezelik a helyzetet.

Ádám két éve ismerte meg a párját Orbán Amandát, akivel egy éve jegyben járnak, s jövőre tervezik az esküvőt. Amanda a Zsuráfszky Zoltán vezette, Magyar Nemzeti Táncegyüttes hivatásos művésze a budapesti Bartók Táncegyüttes oktatója és a Táncművészeti Egyetem hallgatója.

Fotó: Béli Ádám

- A #legényesezzotthon kihívásban örömmel veszünk részt, hiszen hat kalotaszegi pontot kell eltáncolni a férfiaknak és kihívni három másik táncost – folytatta. – A legényes mindig a leglátványosabb része a néptáncnak, azt hiszem ezért olyan népszerű ez a kezdeményezés. Elképesztően sok mindenkit megmozgatott a profiktól egészen a hagyományőrző vagy amatőr táncosokig mindenki legényesezik, szigorúan otthon. Tulajdonképp ez a kihívás is olyan, mint a néptánc maga. Összeköti az embereket, feléleszt bennük valami mélyről jövő azonosságot és virtust, melybe remekül lehet kapaszkodni nehéz időkben is és ami megerősíti a tartásunkat.

Béli Ádám szerint a népművészetnek rendkívül fontos identitásformáló és – akár a magyar nyelvnek – megtartó ereje van. Ez a miénk, ilyen nincsen másnak, büszkék lehetünk rá. A mi leendő gyermekeinket a Jóisten sem menti meg attól, hogy közük legyen a néptánchoz, akinek lemaradása van az én vagyok, de dolgozom az ügyön. Még senki nem hívott ki legényesezni, de már készülök rá, hogy ez esetleg bekövetkezik, három pontot már megtanultam a kalotaszegiből és folytatom a tanulást. Amanda szigorú, de jó tanár, biztosan segít a továbbiakban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!