Virágoskert - Legszebb tavaszi cserjéink, fáink

2020.03.23. 17:00

Vöröslő japánbirs, káprázatos virágú liliomfák

Még, a hétfő éjjel ránk törő fagy előtt sikerült lencsevégre kapni a teljes virágpompában tündöklő magnóliákat, hétköznapi nevükön, liliomfákat.

Győrffy István

Japánbirs virágok

Fotó: Győrffy István

A magnóliák, amíg teljesen nem nyílnak ki viszonylag jól bírják az éjszakai fagyokat, de teljes virágzásukban kárt tesz bennük az erősebb lehűlés, a viharos, hideg szélről nem is beszélve, ez összetöri a pompás virágkelyheket.

Rendkívül gazdagon virágzó magnólia
Fotó: Győrffy István
Sűrű virágokkal teli japánbirs bokor
Fotó: Győrffy István

Zalaegerszeg kertjeiben meglehetősen sok magnólia nyílik, s a legkorábban virágzó tavaszi cserjék egyikéből, a japánbirs bokrokból is látni a parkokban, kertsarkokban. Tűzpiros virágaik vonzzák a szemet, viszont vigyázni kell velük, mert szúrós tüskék távol tartják azokat, akik le szeretnék tépni virágokkal teli ágaikat…

Hétfőn délelőtt lehangoló látványt nyújtottak az előbbi kertek. A fehér magnóliák virágait barnára fonnyasztotta a fagy, a pirosakon, lilákon ez még távolról nem látszott, közelről nézve viszont jól látható volt, hogy a fehér sziromrészek ezeknél is elszíneződtek…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!