Lóerő

2019.12.08. 07:00

Ha már nehezen indul a motor...

Hideg reggeleken figyeljünk arra, miként indul a motor, s ha nehezebben kel életre, akkor már gyanakodhatunk az akkumulátorra, vagy az áramellátó-rendszer valamely része is ludas lehet.

Arany Gábor

Fotó: shutterstock

Bármiféle tünetnél érdemes minél hamarabb bevizsgáltatni az akkumulátort, amelynek az élettartamát meghosszabbíthatjuk néhány egyszerű szabály betartásával. Utunk végeztével győződjünk meg róla, hogy minden elektromos berendezést és fogyasztót lekapcsoltunk a motor leállítása után. Ha nem figyelünk és bekapcsolva marad elektromos fogyasztó, akkor az leszívja az akku erejét apránként. Egy bekapcsolva felejtett lámpa pár nap alatt teljesen kimerítheti az akkumulátort, és akkor nem marad erő az indításhoz.

Fotó: shutterstock

Ha többször tapasztalunk olyat, hogy nem lehet életre kelteni az autót az önindítóval, akkor elképzelhető, hogy valamelyik fogyasztónk bekapcsolva maradt. Ha küzd a hidegben az akkumulátor, néhány tipp segíthet a könnyebb elindulásban: kapcsoljunk ki minden elektromos berendezést, fényszórót indítózás előtt. Nyomjuk ki a kuplungot, hogy könnyebben forogjon a motor. Várjunk néhány percet két indítózás között, és hat-hét másodpercnél tovább ne próbálkozzunk, inkább többször kíséreljük meg az indítást. Ha gyenge az akkumulátor, jó szolgálatot tehet a hidegindító spray, vagy épp a jármű megmozdítása. Ha annyira lemerült az akksi, hogy esélytelen a motor indítása, akkor a leggyorsabb módszer a bikázás. Ehhez megfelelő kábelre és pluszautóra van szükség. Végül: az akkumulátorokra is igaz, hosszú távon a megbízható márka az olcsó, még ha vételkor drágább is. Elég ha belegondolunk, mibe kerülhet egy váratlan elakadás az olcsó akksi hibájából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!