Történelem

2019.06.08. 20:00

Így működtek a népbíróságok Zalában

A háború utáni Európában az egyik legfontosabb és legsürgetőbben megoldandó politikai kérdéssé vált a felelősök megnevezése és megbüntetése.

Káli Csaba

Bárdossy László (a mikrofon alatt középen) volt miniszterelnök pere a Zeneakadémián a Budapesti Népbíróság előtt 1945-ben Forrás: Fortepan

Magyarországot az erkölcsi normák mellett jogilag a Moszkvában 1945. január 20-án megkötött és a magyar jogrendbe véglegesen az 1945. évi V. törvénycikként beillesztett fegyverszüneti egyezmény kötelezte a háborús bűncselekményt elkövetőkkel szembeni eljárásra. Ennek 14. pontja kimondta: „Magyarország közre fog működni a háborús bűncselekményekkel vádolt személyek letartóztatásában, az érdekelt kormányoknak való kiszolgáltatásában és az ítélkezésben e személyek felett”. A jogszabállyá lett egyezmény csak az eljárás kötelezettségéről rendelkezett, de arról nem, hogy az milyen módon és eszközökkel valósuljon meg.

A fegyverszüneti egyezményből tehát nem következően, de a magyar politikai vezetés különbíróságként működő, úgynevezett népbíróságok felállítását határozta el. Már a maga korában is vita tárgyát képezte a népbíróságok és velük együtt a népügyészségek létrehozásának szükségessége, illetve a népbírósági jog alkalmazása. Kérdésként merült fel, elítélhetők-e a régi, meglévő bírósági szervezetben az elkövetéskor hatályos joganyag alapján a bűntettesek, vagy nélkülözhetetlen a különbíróság létrejötte, ami magával vonta az új bűncselekménytípusok, mint háborús és népellenes bűntett megteremtését, ráadásul visszamenőleges hatállyal, ami az effajta bíráskodás másik erősen vitatott pontja volt.

Bárdossy László (a mikrofon alatt középen) volt miniszterelnök pere a Zeneakadémián a Budapesti Népbíróság előtt 1945-ben Forrás: Fortepan

A háborús és népellenes bűncselekmény megítélése már a kezdetekben meglehetősen tág határok között mozgott, leginkább a holokausztban való tevőleges részvétel sorolódott ide, illetve a főbűnösök (miniszterelnökök, miniszterek stb.) esetében a háborúba lépés, de például a hazai német nemzetiségűeket tömörítő Volksbund szervezetben viselt szimpla tagság már önmagában is kimerítette ezt a bűncselekményfajtát. A későbbiekben egyre több mindent húztak rá erre, ami idővel teljesen parttalanná tette az ítélkezést, az nyíltan politikai színezetet nyert, így például 1949-ben Mindszenty József vagy Rajk László esetében is a Budapesti Népbíróság ítélkezett. A népbíróságok tanácsban ítélkeztek, ahol csak a vezető népbíró volt hivatásos bíró, míg a többi népbíró laikus, pártok által delegált személy volt, ami kezdettől fogva magában rejtette a politikai ítélkezés veszélyét. A népbíróságokat és ezzel együtt a népügyészségeket törvényszékenként hozták létre, és mivel Zala megye mindkét városában működött törvényszék, ezért Zalaegerszegen és Nagykanizsán is felállították ezeket az újdonsült igazságszolgáltatási szerveket. Esetükben a fellebbviteli bíróság szerepét a Népbíróságok Országos Tanácsa töltötte be.

A Zalaegerszegi Népbíróság 1945. április 26-án alakult meg a vármegyeháza épületében, a Zalaegerszegi Nemzeti Bizottság helyiségében. A nemzeti bizottság a népbíróság elnökéül dr. Czeglédy Ferenc járásbírót, a népügyészség vezetőjéül pedig dr. Barthodeiszky Emil ügyészt kérte fel, akik ezután megjelenvén az ülésen el is fogadták a nominálást. A Nagykanizsai Népbíróságot 1945. május 18-án állították fel, melynek elnöke dr. Gáspár Zoltán, míg a népügyészség első vezetője dr. Vargha László lett. Különösen Nagykanizsán mutatott a későbbi években nagy változékonyságot a szervezet a vezetőit illetően, ami az intézmény politikai érzékenységét jelzi.

Dr. Czeglédy Ferenc, a Zalaegerszegi Népbíróság vezetője Forrás: Czeglédy András

Mindkét zalai népbíróság, ahogy az ország legtöbb ilyen szerve, 1948-ig folytatta a tevékenységét, ezután a csökkenő ügyszám miatt koncentrálták azokat, így a zalai ügyek Győrbe, illetve Pécsre kerültek, de időnként tartottak a megyébe kihelyezett üléseket is. A két zalai népbíróság a három év alatt összesen 1097 ügyet tárgyalt, amely 1269 személyt érintett. Megjegyzendő, hogy a népügyészségek elé az előbbi ügyszámnak körülbelül a duplája került, de csak alig több mint a fentebb jelzett ezer esetben sikerült a vádhatóságnak a népbíróság elé citálnia a vádlottjaikat. Ráadásul, akik végül bíróság elé kerültek, azok közül sem ítéltek el mindenkit, Zalaegerszegen és Nagykanizsán összesen 663 ügyben hoztak marasztaló ítéletet. A korszakban, közvetlenül a háború után nem is annyira az ítéletek száma, hanem azok mértéke volt sokak számára elfogadhatatlanul alacsony. A háborús és népellenes cselekedetekben bűnösnek talált személyek majdnem fele mindössze egy évet vagy annál is kevesebbet kapott, persze sokszor kérdés volt, hogy valóban elkövették-e a nekik felrótt bűnt vagy csak politikai koncepció áldozatai lettek. Nem egyszer azért rángattak valakit népbíróság elé, mert a háború idején bírálta a Szovjetuniót, ami alapján valójában milliókat lehetett volna elítélni. Sok esetben már a háború után tett megjegyzések miatt hurcolt az államvédelem a népügyészség elé embereket, zömében ezek közül kerültek ki azok, akik végül a vád tarthatatlansága vagy egyenesen nevetséges volta miatt nem kerültek bíróság elé.

A legsúlyosabb ítéletet, a halálbüntetést mindössze két esetben szabták ki a zalai népbíróságok, de nem hajtották végre. Az első eset 1946-ben történt, amikor Fider Györgyöt, a vármegyei nyilas számonkérő szék vezetőjét ítélték halálra, amit a fellebbviteli bíróság életfogytiglanra módosított. A másik halálos ítéletet 1947-ben mondta ki a bíróság, a volt nyilas főispán Csomay Miklós ügyében, de csak a távollétében tudták elítélni és később sem került a magyar hatóságok kezére. Ugyanebben az évben az ügyek fogyatkozása és a politikai elvárások eredőjeként már-már abszurditásba csapott át az ítélkezés, amikor például újra elővették az 1919-ben Tapolcán és a szomszédos Diszel községben elkövetett zsidóellenes pogromok ügyét, mivel úgy ítélték, meg, hogy az akkori ítélet „nem volt igazságos”.

A Nagykanizsai és a Zalaegerszegi Népbíróság és a melléjük vádhatóságként felállított népügyészségek hivatalosan 1948. január 14-én fejezték be tevékenységüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!