Védelmet nyújt

2019.05.05. 07:00

Biokertész: Permetezni hígított tejjel

A hígított tejjel való növényvédő permetezés egyáltalán nem újdonság – üzenem kedves ifjú olvasónknak, aki, mint elárulta, „műkedvelő”, ám modern biokertészként nem dől be a hókuszpókuszoknak.

Fincza Zsuzsa

A paradicsomnál ne várjuk meg, míg megbetegszik, egészséges állapotban megelőzésként permetezzük a hígított tejjel

Fotó: Fincza Zsuzsa

Hihetetlennek tűnik számára többek között az is, hogy egy emberi és állati fogyasztásra alkalmas élelmiszer, jelesül a tej, jó a növényeknek, a paradicsomot például megvédi a legádázabb betegségektől is. Többféle tudományos vagy annak tűnő magyarázat látott már napvilágot a témában, szerintem viszont öreganyámnak volt igaza, amikor azt mondta: a tej, a benne lévő zsírral bevonja a növényt, rátapad, mintegy védőburkot képez rajta, ami pajzsként vissza­veri a baktériu­mok, gombák és egyéb kerti haramiák támadását.

A hangsúly a „védő” szón van, inkább véd a betegségtől, mintsem gyógyít, tehát megelőzésként kell használni, s ha lehet, nemcsak akkor, amikor a kórság tünetei már jelentkeznek, hanem előtte, amikor a körülmények kedvezni látszanak a fertőzésnek. Példának okáért: a sok csapadék nemcsak a száraz földben szunyókáló vargányát ébreszti fel, hanem az ádáz kerti spórásokat is, bizton várható, hogy rövidesen támadásra készen hadrendbe állnak.

A paradicsomnál ne várjuk meg, míg megbetegszik, egészséges állapotban megelőzésként permetezzük a hígított tejjel Fotó: Fincza Zsuzsa

Jól tesszük hát, ha nagyobb eső után megelőzésként hígított tejjel lepermetezzük a veteményest, főleg a paradicsomot és az uborkát. A rettegett paradicsomvésznek egyébként a megelőzés szinte az egyetlen hatékony ellenszere, amelynek egyik eszköze lehet a tejes permetezés – a másik, hogy ne teremtsünk a gombák számára kedvező feltételeket: levegőtlen zsúfoltságot, ugyanilyen fontos, hogy az öntözővizet ne a növényre, hanem a földjére locsoljuk.

A józan paraszti ész szűrőjén átengedve hihetőnek tűnik néhány további magyarázat is. Ezek egyike, hogy a tej a növények levelére jutva megváltoztatja annak pH-értékét, s abban az állapotában már kevésbé ízlik a baktériumoknak. A tej a megelőzésen kívül is jó szolgálatot tehet – a gyógyító célú réztartalmú permetezés után is bevonhatjuk növényünket a tejes védőburokkal, amely egyúttal jobb tapadást is biztosít a növényen. A szakemberek többsége 1:6 arányban javasolja a tej és a víz keverékét, s ez a paradicsom mellett jó hatással van a kabakosokra, de nem berzenkedik tőle a paprika, a karalábé, a zeller, sőt, a bazsalikom sem. A tejes permetet használó kertészek már palántakorban elkezdik a kezelést, kiültetés után két hétre folytatják, s tíznaponta ismétlik. Mivel nagy hígítás javallott, nem tűnik túl drága megoldásnak.

Végezetül vegyük számításba, hogy a tejes permet kiváló folyékony biolombtrágya is egyben, a benne lévő kalcium és cukor erősíti a növényt, amely így a betegségekkel szemben ellenállóbbá válik. Direkt ilyen célra a tejet felesben is használhatjuk, de így ne vigyük túlzásba. A talaj minőségét is javíthatjuk vele, a megsavanyodott tejet például ne a lefolyóba, inkább a komposztra öntsük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!