Állatvédelem

2019.04.24. 07:00

Eszébe se jusson hazavinni a kismadarat!

Földön fekvő, magatehetetlen madárfiókát talált? Netán egyedül, anyja nélkül van a fészkében a tojásból kibújt kis tollas? A legfontosabb, hogy ne vigye haza és ne akarja megmenteni.

Szabó Zsófia

A fiókákat vélhetően nem hagyta magára az anyjuk. Nem szabad önkényesen örökbe fogadni őket Fotó: Shutterstock

A tavasz beköszöntével elkezdődött a madárvilág jelentős részének költési időszaka. Az énekes madarak zöménél „dömping” van ez idő tájt, mivel számos fajta nem egy, hanem több fészekaljat is gondoz. Ami nem csak a csivitelés vagy a megbúvó fészkek miatt látványos az emberek számára. A földön heverő tojáshéj vagy netán fióka ilyenkor szinte természetes dolog. Azonban a szakemberek azt kérik: ha valaki elhagyottnak tűnő fiókát lát, meggondolatlanul ne kezdjen madármentő akcióba. A kanizsai állatmenhelyet működtető Élettér Állat- és Természetvédelmi Egyesületet gyakran keresik fel ebben az időszakban magányos madárfiókák miatt.

Skanecz Tamás, az egyesület elnökségi tagja azt mondta: ha lehetőség van rá, valamint balesetmentesen megoldható, vissza lehet tenni a fészekbe a kiesett fiókát. Azonban ha mindezt nem tesszük meg, az sem probléma, mivel az anyja, aki vélhetően táplálékért ment, visszatérése után megkeresi a gyermekét.

A fiókákat vélhetően nem hagyta magára az anyjuk. Nem szabad
önkényesen örökbe fogadni őket Fotó: Shutterstock

– Ha elkerülhetetlen, természetes anyagokkal, fűvel, levéllel fogjuk meg a fiókát, esetleg kesztyűben, ronggyal befedve – mondta Skanecz Tamás. – Az is alternatíva lehet, ha egy kis kosárkába tesszük, amit aztán felakasztunk egy ágra. Azonban madármentő magánakcióba senki se fogjon. Azaz: nem szabad hazavinni, akár sérültnek, akár magányosnak tűnik a kismadár. Ráadásul a védett fajoknál mindez lopásnak is számít. Amennyiben azt látjuk, hogy az anyja nem eteti a fiókát, vagy netán sérült, a természetvédelmi őrszolgálatot tájékoztassuk – hangsúlyozta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!