2019.04.19. 07:00
Együtt készítették a húsvéti dekorációt az egerváriak
Míg a dobkályhán a vízfürdőben melegített konzervdobozokban olvadt a viasz, a konyhában retró palacsinta sült, az előtérben húsvéti dekoráció készült – csak szépen sorjában, hogy senki ne maradjon le semmiről.
Köpör István (középen) megkapta a kelt almás palacsinta receptjét, hálából megtanította gyertyát önteni a mozgássérülteket és fogyatékkal élőket, a kertvárosi nyugdíjasokat és az egervári Alkotó kezek közösségét
Fotó: Fincza Zsuzsa
A helyszín a volt „dénesfai” iskola épülete, ott kapott közös klubhelyiséget a Mozgássérültek és Fogyatékkal élők Egyesülete és az Alkotó kezek kézműves csoportja.
– Mi tagadás, eléggé le volt pattanva az épület ezen része, sokat dolgozunk rajta, és még akad tennivaló, de szerencsére kaptunk segítséget, adományt – például ablakokat –, így már használható állapotban van – mutatta be rezidenciájukat Viszket Józsefné, a csoport vezetője, aki Győri Józsefnével közösen a luftballonalapra készített kreatív húsvéti dekorációt mutatta be.
– A kisebb tojások az úgynevezett vízibomba lufiból, a nagyobbak normális változatból készültek. A felfújt lufit bekentük tapétaragasztóval, majd horgolócérnával vagy valamilyen fonallal betekergettük. Két napig száradt, majd vágtunk rá egy tojás alakú ablakot, a lufit kiszedtük, s az egésznek papírból kreáltunk egy talpazatot. Selyemvirágból, nyuszifigurákból, apró tojásokból alkalomhoz illő dekorációt pakoltunk bele – osztották meg legújabb alkotásuk titkát az ügyes kezű egervári asszonyok.
Köpör István, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Zala Megyei Szervezetének elnöke – foglalkozására nézvést fazekas – Jónás Zsófia, a Zala Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat szakmai vezetője, jelnyelvi tolmács segítségével gyertyaöntésre tanította az érdeklődőket.
– A díszgyertya illő dekoráció minden jeles alkalomra, feldobja az ünnepi asztal hangulatát, sőt, ajándéknak is kiváló. A gyertyaöntés céljára megfelel a régi mécsek maradványa is, a színezést zsírkrétákkal oldjuk meg. Mivel a viasz olvadáspontja 60 Celsius-fok körüli, nem szabad közvetlenül a tűzhelyre tenni. Ezért melegítjük lábasban a vizet, ebbe tesszük a tisztára mosott konzerves dobozokat, ezekbe pedig a viaszforgácsot és a színes zsírkrétamorzsákat. A megolvadt viaszt a díszüvegcsékbe öntjük, először csak félig, s akkor tesszük bele a kis fémtalpas kanócot. Amikor megdermedt a viasz, jöhet a következő réteg – ami lehet más színű is – okította a kurzus résztvevőit Köpör István, aki elárulta, hogy a legújabb hobbija a mandalakészítés.
– A régi, kimustrált gyertyákat adományba kaptuk, mi magunk reszeltük le, hogy újra hasznosíthassuk. Mint a fogyatékkal élő sorstársaink többségével, a siketekkel is sok a közös programunk, az egyik ilyen alkalommal ígérte meg Pisti, hogy megtanít bennünket gyertyát önteni – mesélte Tóth Ágnes, a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesületének elnöke, hozzátéve, hogy a zalaegerszegi Kertvárosi Nyugdíjasklub tagjai is megtartották szavukat és megmutatták, hogyan készült anno, szépanyáink konyhájában a kelt almás palacsinta.
– A hagyományos palacsintatésztába belereszeltük a jó kemény húsú almát és belekevertük az élesztőt, majd 5-6 percig kelesztettük – árulta el Horváth Endréné, aki Kovács Miklósné Anival már nem először tanította retró étkek készítésére a fogyatékkal élőket.