egyszerű kis vadóc

2019.03.31. 15:00

Biokertész: Madársaláta – ibolyával

Hivatalos neve salátagalambbegy – Valerianella locusta. Hívják galambbegynek, madár-, mezei-, vagy aprósalátának is, pedig nem tartozik a saláták növénynemzetségébe, csupán salátanövény, mert leveleit főleg salátaként (és főzelékként) fogyasztjuk.

Fincza Zsuzsa

Salátagalambbegy ibolyával, tányéron is jó páros

Fotó: Fincza Zsuzsa

Amúgy zárvatermő valódi kétszikű, mácsonyavirágú macskagyökérforma. A felsorolás alapján piperkőcnek tűnő növény egyszerű kis vadóc, amit hazánkban akár erdőn, mezőn begyűjthetünk. Európában és Amerikában sok helyütt gyomként kezelik, kiboronálják a vetésből, gourmand mediterrán országokban viszont előételekben, salátákban, főzelékekben kedvelt csemege. Nagy előnye, hogy rá se ránt a fagyokra, gond nélkül áttelel, így már tél végén, tavasz elején szedhető. Jóízű, serkenti az emésztést, nagyobb a belbecse, mint a puccos, igazi salátáknak – több kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, gazdag B1-, B6-, B9-, és C-vitaminban, káliumban. Jelentős a készlete A-provitaminból is, s közel annyi vasat tartalmaz, mint a petrezselyem levele.

Állítólag 10 deka madársaláta a napi folsavszükségletünk felét biztosítja, jódtartama is kiemelkedő és számottevő mennyiségben található benne kalcium, magnézium, réz és cink – szóval a téli hónapok után kincset ér. Ügyes kertészek az ősszel vetett madársalátát különböző rafinériáknak köszönhetően a hó alól is szüretelik.

Salátagalambbegy ibolyával, tányéron is jó páros Fotó: Fincza Zsuzsa

Kísérletező kedvű kertésztudorok is lecsaptak a vadnövényre és könnyen ter­meszthető kerti zöldségfélévé léptették elő. Próbálkoztam vele magam is, de már zsengén kilegeltük a kertből, így minden évben kezdhettem elölről a vetését. Pedig egyszerűen csak meg kellett volna kegyelmezni pár tőnek és hagyni, hogy felnevelje mácsonyavirágát, beérlelje makkocska termését, amit szélnek eresztve gondoskodott volna a szaporulatról. Milley Mari barátnőm –nem véletlenül nyerte sorra a konyhakerti versenyeket – például így tett.

Fontos: szedéskor ne a leveleket csipegessük, hanem gyökerestől tépjük ki a földből, de mindig csak annyit szedjünk, amennyit felhasználunk, mert nagyon rövid ideig áll el, a hűtőszekrény zöldséges rekeszében is maximum 1-2 napig marad frissen. Elkészítve se sokáig tartogassuk, mert ahogy öregszik, megkeseredik. Felhasználáskor a gyökerekről szedjük le a leveleket és alaposan, folyó vízzel mossuk meg. Kicsit sózzuk meg és borítsuk nyakon egy kis tökmagolajjal! Enyhén borsos dió ízét a citrom még különlegesebbé teszi.

Jut eszembe! Jánkahegyen még az ibolyabokor mellett is madársaláta terem. Lehet, hogy a tányéron is jól kijönnek egymással? Az ibolya az egyik legfinomabb ehető virág, kandírozva süteményeket dekorálnak vele, sőt izgalmas szörp is készíthető belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!