Helyi arcok

2019.02.03. 11:30

Gerincproblémái miatt kezdett edzeni, ma termet vezet a vaspöri Czesznak Dávid

Egyre divatosabb a testedzés és az egészséges életmód, ami talán az utóbbi évek egyik leghasznosabb trendje. A huszonéves vaspöri srác, Czesznak Dávid is a fitness világát választotta.

Rákos Bianka

Bizonyára sok lány megfordul az utcán az izmos és mosolygós teremvezető után, aki saját bevallása szerint egy jó adag szerencsének is köszönhette jelenlegi munkáját. Dávid, bár jelenleg Budapesten él barátnőjével, néha még hazalátogat Zala megyébe. Helyi arcok sorozatunkban munkásságáról és a fitness világáról faggattuk.

Fotó: Simonics Péter

Mikor kezdtél el érdeklődni a sportolás iránt?

Előre leszögezem, hogy a testnevelés órákat az iskolában sosem szerettem. A kidobós és a foci nem volt az év világom, viszont elég mozgékony gyerek voltam. A középiskolában kezdtem el súlyzós edzéseket csinálni, elsősorban azért, mert gerincferdülésem van, s szerettem volna javítani rajta. Szerencsére sikerült, és még élveztem is!

Hogyan lettél végül személyi edző?

Valójában felnőtt fejjel jöttem rá, hogy ez lesz az utam, így a képzést is munka mellett csináltam meg. Egy világszínvonalú tanfolyamon vettem részt. Úgy éreztem, ez hasznosabb, mint egy szimpla OKJ-s papír, hiszen utóbbit is sok helyen elfogadják, de a másik mégis nagyobb presztízst jelent. Magát a képzést egyébként nagyon szerettem, mert roppant széleskörű tájékoztatást adott, ám aki ezt a pályát választja, jobb, ha tudja, hogy a tanulási folyamat nem marad abba a végzettség megszerzésével.

Miért a fővárosban próbáltál szerencsét?

Vaspörben és a környéken nem volt túl sok lehetősége egy fiatal személyi edzőnek, ráadásul a szórakozási lehetőségek is limitáltak. Zalaegerszegen ugyan el tudtam volna helyezkedni, de a barátnőm is közre játszott abban, hogy Budapestre menjek. Havonta azért hazalátogatok, ráadásul tervezem, hogy Ausztriában, Graz környékén fogok majd edzéssel foglalkozni.

Dávid 2018-től vezet egy fővárosi edzőtermet Fotó: Facebook

Hogyan lett belőled teremvezető?

Fogalmazzunk úgy, hogy hosszú folyamat volt. Mikor felkerültem a fővárosba sokféle állásom volt. Dolgoztam hamburgeresként, de egy biztosító cégnél is vállaltam munkát. Valljuk be, egyiknek sincs túl sok köze a sporthoz. Természetesen folyamatosan keresgéltem a lehetőségeket, végül 2016 végén sikerült elhelyezkednem. Eleinte edzőként tevékenykedtem a teremben, majd az akkori teremvezető elhagyta a céget, hogy mással foglalkozzon – így kerültem a helyére. Ez a jellegű munka eléggé más, mint az „edzősködés”. Rengeteg például az adminisztrációs feladat, amikor számítógép előtt kell dolgozni, így az emberekkel való foglalkozás háttérbe szorul. Ennek ellenére rendszeresen tartok személyi edzéseket, s hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem ezt a részét élvezem a legjobban. Nehéz feladat helytállni, de szerencsésnek tartom magam, hogy azzal foglalkozom, amivel szeretek.

Év elején rengetegen fogadják meg, hogy életmódot váltanak és sportolni kezdenek. Mit tanácsolsz, mennyit érdemes edzeni a héten?

Fontos, hogy ne vigyék túlzásba! Nagyon fontos a fokozatosság, hiszen a szervezetnek időt kell hagyni a regenerálódásra, különösen, ha azelőtt sosem mozogtunk intenzíven. Heti két, három alkalom az ideális egy teljesen kezdőnek, de haladóként már lehet négy napot is edzeni. Ha mégis ennél többet szeretne valaki, akkor érdemes előtérbe helyezni a kardio edzéseket vagy a nyújtást. Masszőr segítségét is igénybe vehetjük, hiszen masszázzsal lehet a leginkább ellazítani az izmokat. A mai divatos mozgásformák közül sem mindegy mit választunk, a crossfitet például csak profiknak ajánlanám. Nagyon kemény, ráadásul, ha egészségügyi problémáid vannak – mint nekem a gerincferdülés – többet árt, mint használ. Érdemes személyi edző véleményét is kikérni, hiszen csak egy szakember képes megtalálni azt a mozgásformát, ami a legjobb lesz számunkra.

Ha zsírégetés a cél, milyen típusú edzést tartasz a leghasznosabbnak?

Ahogy említettem, különböző egészségügyi problémák esetében ez változó lehet. Ha egy teljesen egészséges, ’20-as, vagy ’30-as éveiben járó nőt veszünk példának, akkor a legjobb a teljes testedzés. Ennek a lényege, hogy átmozgassuk az egész testet, tehát ne legyen elosztva például hétfőre a karok, majd szerdára a lábak edzése. Ennél az edzésformánál minden izomcsoportot mozgassunk meg egy-egy gyakorlattal, akár a héten háromszor, például hétfőn, szerdán és pénteken. Egy-egy nap ezt kiegészíthetjük egy kis kardioval is. Nem kell óriási maratonokra gondolni, elég 15-20 perc intervall tekerés a szobakerékpáron. Az sem mindegy mit eszünk, ám mielőtt belevágnánk egy új értrendbe egyeztessünk dietetikussal. Az allergiavizsgálatot szintén tudom javasolni, hiszen sokan szenvednek például glutén-vagy tejcukorérzékenységben, ami hatással lehet fogyásunkra is. Általánosságban azonban elmondható, hogy a szénhidrátok, mint a kristálycukor és a fehérliszt kerülendő diéta alatt, a vöröshúsokat pedig cseréljük inkább csirkemellre, vagy halra. Gyakori hiba még, hogy egész nap nem eszik valaki, majd hirtelen, este csillapítja az éhséget. Három-öt óránként nyugodtan együnk napközben, viszont lefekvés előtt két órával már ne.

Egyre gyakrabban hallani, hogy az otthoni fitness DVD-k nem túl hasznosak, és sok esetben árthatnak is, például a térdnek. Erről mi a véleményed?

Lehet őket alkalmazni, de nem szabad általánosítani. Nyílván senki sem tud összerakni egy olyan sztenderd videót, ami mindenkinek jó. Az ilyen DVD-knél a vásárlóra bízzák a döntést, majd ráírják a csomagolásra, hogy megfelelő óvintézkedések és tájékoztatás mellett ajánlott. Tisztában kell lenni a saját betegségeinkkel, rádásul jelentős túlsúllyal sem ajánlott ehhez a megoldáshoz fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!