Jelentős összeget lehet megspórolni

2018.09.09. 16:00

Az energiatakarékos fényforrásnak több előnye van

Jelentős összeget lehet megtakarítani azáltal, ha otthonunkban korszerűsítjük a világítástechnikát. Amellett, hogy a villanyszámla már egy hónap után jóval kevesebb lesz, a lakás is modernebbnek tűnhet.

Szabó Zsófia

Gulyás István üzletvezető-helyettes energiatakarékos fényforrásokat mutat Fotó: Gergely Szilárd

A modern világítótestek meleg fehér, napfényszínű és hideg fehér árnyalatokban biztosítják a kellő fényt a különböző helyiségekben.

- Több alternatíva létezik – tudtuk meg Gulyás Istvántól, az egyik nagykanizsai szaküzlet vezetőhelyettesétől. – Választékból nincs hiány, mivel manapság sok fajtájú, formájú lámpatest és fényforrás létezik. A lakásokban általában a normál és a kis foglalatú lámpatestek vannak jelen. Ezekben egyszerűen ki lehet cserélni a fényforrásokat. Virágkorát éli az úgynevezett spot-világítás, amely lehetőséget biztosít arra, hogy külön működtető egység nélkül, akár egy halogén spot izzó kicserélésével korszerű és energia-hatékony legyen a világítótestünk – összegezte a szakember. Hozzátéve: folyamatosan csökkennek az energiatakarékos, LED fényforrások árai, így most már bárki könnyen hozzájuthat.

Gulyás István üzletvezető-helyettes energiatakarékos fényforrásokat
mutat Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

- Sokakban felmerül a kérdés, vajon akkora fényt biztosítanak-e a modern fényforrások, mint a régi, hagyományosak – folytatta a szakember. – Az adott lumenszámot kell figyelni a csomagolásokon, amely mellett jelzik azt is, hogy mekkora, wattban mért teljesítménynek felel meg. Az sem mindegy, hogy például a nappaliba, vagy a hálóba milyen színhatású fényforrás kerül. Szerencsére, ebből is van választék a modern izzók esetében. Például, egy terméskő fal esetében célszerűbb a meleg fehér megvilágítás, mert így hangulatosabbnak tűnhet a lakás adott része.

Gulyás István hangsúlyozta: mielőtt nekilátnánk az otthonunk világításrendszerének korszerűsítéséhez, célszerű szakember tanácsát kérni. Ha a meglévő lámpatesteket akarjuk kicserélni, magunk is meg tudjuk oldani. Kiválaszthatjuk a kínálatból, milyet szeretnénk, s egy kézmozdulattal felszerelhetjük. Más a helyzet, ha dizájnosabbra, egyedibbre vágyunk.

- Ha álmennyezetbe süllyeszthető lámpákat akarunk, több szakemberre lesz szükségünk a gipszkarton-építőtől a villanyszerelőig, mivel ez jelentősebb munkálatokkal jár. Amennyiben a már meglévő lámpába szerelnénk LED-panelt, célszerű segítséget kérni. A kivitelezés költsége már egy hónap után kezd megtérülni alacsonyabb összegű villanyszámla formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!