Tech

2018.06.30. 18:30

Tanulás, olvasás kicsit másképp – Az e-book előnyei

Nem kell nehéz könyveket magunkkal cipelni a strandra, ha ott is olvasni szeretnénk, hiszen okos eszközök segítségével is haladhatunk aktuális olvasmányunkkal, de akár tanulhatunk is velük.

Korosa Titanilla

Tüske Milán a képernyőfényt mutatja Fotó: Korosa Titanilla

Több felmérés is taglalja, hogy az emberek, főként a fiatalok keveset, vagy egyre kevesebbet olvasnak, pedig az egyik legjobb kikapcsolódási forma az olvasás. Egy jó könyvbe belemerülve kizárhatjuk a külvilágot vagy elüthetjük a várakozás unalmas perceit. Fejlődik még a szókincs, a kreativitás és jobb esetben valamiféle tanulságot is leszűrhetünk az olvasmány tartalmából. Nyári szabadság idején érdemes összekapcsolni az olvasást és a strandolást, hiszen rövid az idő, minden percet ki kell használni. Ha nem szeretnénk a Háború és béke vaskos köteteit magunkkal cipelni a törölköző, napolaj, szalmakalap és egyéb kellékek mellett, akkor választhatjuk azt a megoldást is, hogy telefonunkon, vagy más okos eszközön visszük magunkkal az olvasnivalót.

- Többféle mobil eszközt használhatunk olvasáshoz – mondta érdeklődésünkre Tüske Milán, az egyik Lentiben található műszaki áruház munkatársa. – A mobiltelefonok mellett tabletek és e-book olvasók is választhatók erre a célra. Utóbbi kifejezetten olvasásra kitalált eszköz, gyenge háttérvilágítással és másfajta kijelzővel szerelik fel, mint például a telefonokat, így ezek a szemet is kímélik. Rá kell tölteni az olvasnivalót egy USB eszközön keresztül és már vihetjük is magunkkal. Be lehet állítani rajtuk az oldalgörgetés sebességét is, így hozzá sem kell nyúlni. Vannak olyan szerkezetek, amelyek a hangoskönyv olvasására, illetve hallgatására is alkalmasak, illetve a verőfényes napsütésben, mikor alig látunk, praktikus választásnak bizonyulhatnak.

Tüske Milán a képernyőfényt mutatja Fotó: Korosa Titanilla

Az e-bookot helyettesíthetjük tablettel, telefonnal, melyekre lehet olyan alkalmazást telepíteni, amivel megnyithatók a különböző formátumú dokumentumok.

- Ezekre az eszközökre segítő alkalmazást kell letölteni, ami megnyitja a rátöltött dokumentumot, olvasmányt, amely pdf, word, vagy akár excel formátumú is lehet – folytatta. – Vannak ingyenes és fizetős verziók. Érdemes kicsit költeni rá, mert reklámmentesek. Egyszerre több könyvet fel tudunk tölteni, nagyobb méretűeket is, hiszen ezen eszközök tárhelye nagyméretű, illetve memóriakártyával tovább is bővíthetők.

Az eszközöket óvni kell a sugárzástól, ne hagyjuk a napon, még akkor se, ha el vannak látva hővédelemmel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!