Az üres meder is vonzó

2018.05.10. 17:15

Földrengéstől tűnt el a zalakarosi tó?

Minden részletre kiterjedő, alapos vizsgálat derítheti csak ki, hogy milyen okok vezethettek a termáltó eltűnéséhez.

Benedek Bálint

Óriási kráter tátong a mederben. A szakemberek összefogásával kiderülhetnek az okok

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Mint arról már beszámoltunk: a zalakarosi tó vize néhány óra lefogása alatt elszivárgott, a meder alján keletkezett óriási kráteren keresztül.

A esettel kapcsolatban rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Termáltó és Ökopart létesítménynél az önkormányzat, a Turisztikai Nonprofit Kft., a tervező képviselője, valamint a tavat felügyelő környezetvédelmi mérnök.

- Befejeződött a növények áttelepítése és kezelése, vagyis az értékes állomány teljes egészében megmenekülhetett – bocsátotta előre Novák Ferenc polgármester.

Óriási kráter tátong a mederben. A szakemberek összefogásával kiderülhetnek az okok
Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Az üres meder is vonzó

- A tó egy szabadidő központ része, ahol több látnivaló kínál kikapcsolódást. Azzal, hogy a meder üres, vonzza a katasztrófa turistákat. Viccesen szólva többen kíváncsiak most a tóra, tehát ez a probléma a turizmusra nem lesz negatív hatással.

Novák Ferenc technikai hibaként beszélt a tó kiürüléséről, s mint elmondta: a helyieknek, de a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kezelőknek is szívügyük, hogy minél előbb újraéledhessen a tó.

- Mindenki igyekszik segíteni tudásával, szakértemével és információkkal, hogy mielőbb feltárulhassanak azok a problémák, amelyek a víz elszivárgását okozhatták – folytatta a városvezető.

Akár földrengés is okozhatta

- Várhatóan hétfőn speciális kamerával vizsgáljuk meg a tó alatt húzódó, egy méter átmérőjű vízelvezető rendszer, mely a fürdő vizét volt hivatott elvezetni. Valószínűsíthetően itt történhetett a hiba, mely alámosta a medret, ami ettől beszakadt. Sok apróság összeadódva eredményezhette a technikai problémát, azonban a valódi okokat szigorú, és részletes vizsgálat derítheti ki.

A helyszínre látogatott, dr. Oláh Mihály Zoltán építész, a projekt generál tervezője, aki alapos kutatást végzett, hogy mitől szivárgott el a víz.

- A régebben épült nagyobb átmérőjű vezeték feletti feltöltött részen hoztuk létre a tavat – mondta. – Ezt nem lehetett integrálni a turisztikai projektben, hisz’ ez nem közműépítésről szólt. A feltárásból látjuk meg, hogy mi az a jelenség, ami ezt tönkretehette. Akár egy földrengés is lehetett a kiváltó ok, ami beindíthatta a folyamatokat. Május 8-án kedden 23 órakor a térségben földrengést jeleztek a magyar szenzorok, s reggelre eltűnt a tó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!