Tapasztalatcsere

2018.05.11. 09:00

Barátkozó kertbarátok Zalaegerszegen

Berhidai barátaikkal közösen ünnepelte a madarak és fák napját a Zalaegerszegi Hagyományápoló Kertbarát és Kulturális Egyesület. Kezdésként a baki Csodák tava szabadidőközpontban piknikeztek.

Fincza Zsuzsa

Piknik a Csodák tavánál. A zalaegerszegi Milley Istvánné (jobb oldal)nagy lelkesedéssel adott számot az ajándék paradicsommag sorsáról Kellerné Száz Anikónak

Fotó: Fincza Zsuzsa/ Zalai Hírlap

- Három évvel ezelőtt fűztük szorosabbra a kapcsolatunkat a Veszprém megyei kisváros kertbarát körével. Tavaly februárban meglátogattuk őket és tele szatyor ajándék zöldségmaggal tértünk haza a magbörzéjükről, ősszel pedig részt vettünk a 45. jubileumi ünnepségük terménykiállításán.

Az idén ők a sorosak a látogatásban. A zsíros kenyeres, szalonnás beszélgetőparti után felkerekedünk és elmegyünk az ilyenkor még gyönyörű Azáleás-völgybe és kirándulunk egyet az Alsóerdő fái között. Meghívjuk őket az őszi jubileumi terménykiállításunkra is – tájékoztatott a Mrakovics Miklósné, a zalaegerszegi egyesület elnöke.

A 45 fős, 70 éves átlagéletkorú berhidai kertbarát kört egy fiatal hölgy, Kellerné Szász Anikó vezeti.

Piknik a Csodák tavánál. A zalaegerszegi Milley Istvánné (jobb oldal)nagy lelkesedéssel adott számot az ajándék paradicsommag sorsáról Kellerné Száz Anikónak
Fotós: Fincza Zsuzsa/ Zalai Hírlap

- Azt tartom első számú feladatomnak, hogy az idősebb tagságot, amely nem internetezik, nem lóg a közösségi hálókon, megismertessem a modern, gazdaságosabb kertészkedéssel, amely alkalmazkodik a változó klímához és könnyebbé teszi a munkát. A vesszőparipám a mulcsozás, amely egyrészt megőrzi a talaj nedvességét, másrészt megakadályozza a gyomosodást. Sikerrel népszerűsítem a magas ágyásokat is – a város egyik iskolájában kilencet építettünk belőle a diákoknak.

A harmadik gyengém a kiváló vetőmag. Már jól kiismerem magam a vetőmagpiacon, olasz, német, spanyol cégektől szerzem be a magokat, elültetem őket és egy év múlva már én is rendelkezem a különleges szaporítóanyaggal. Hogy mit csinálok vele? Szétosztom a kertbarátoknak, ők is tovább szaporítják, aztán tél végén a börzéken ellátjuk első osztályú zöldségmaggal az egész várost és a barátainkat. Zalaegerszegre most sem érkeztünk üres kézzel – árulta el Kellerné Szász Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!