Példakép

2018.01.18. 07:00

Utazz, ízlelj és tapasztalj! – Szijártó Zsófia hitvallásáról tart előadásokat

Alig három éve, hogy egy tehetséges, hat nyelven beszélő főiskolai hallgatót mutattunk be, aki önkéntes munkái mellett akkor még a belgorodi egyetem padjait koptatta.

Kiss Gyöngyvér

A fotó Ausztriában készült az utazást és más kultúrák megismerését propagáló Zsófiról

Azóta Szijártó Zsófia már vörös diplomát szerzett, s mondhatni, hazaköltözött, de a hobbiként és életfilozófiaként is számon tartott utazásokkal és önkéntes munkákkal így sem hagyott fel, sőt, célkitűzései között szerepel, hogy másokat is ilyesfajta élményszerzésre inspiráljon. Január 23-án és 26-án előadásokat is tart tapasztalatairól a Keresztury VMK-ban „Az önképzés bakancslistája, avagy útmutató fiataloknak”, illetve „A mantrám: Utazz, ízlelj, tapasztalj! – avagy élet a komfortzónánkon kívül” címmel.

A fotó Ausztriában készült az utazást és más kultúrák megismerését propagáló Zsófiról

Már a hazai tanulmányai alatt kikerült ösztöndíjjal Moszkvába, a Puskin Intézetbe, illetve önkénteskedett Olaszországban is, majd az ELTE-n szerzett diploma után Oroszországban, Belgorodban folytatta tanulmányait, miközben egyetlen magyar önkéntesként asszisztált a Bakui Európai Játékokon. Mindezek után hazatérve a FINA Világbajnokságon dolgozott önkéntesként, Balatonfüreden a nyíltvízi úszáson a kazah delegáció csapatkísérője és tolmácsa volt.

- Hatalmas élmény volt! Büszkeséggel töltött el, hogy a hazám, ahol a vízi sportoknak múltja és hagyománya van, sikeresen rendezte meg a nívós sporteseményt és ennek én aktív résztvevője lehettem. A szerződésben előírt teendőkön túl számomra egyértelmű volt, hogy nem elég „csak” önkéntesnek lennem, de magyarként mindent meg kell tennem azért, hogy olyan országimázst közvetítsek a delegációk számára, ha ezentúl bármikor is meghallják Magyarország nevét, szép emlékek idéződjenek fel bennük. A kazah sportolókkal és edzőkkel nagyon jó kapcsolat alakult ki közöttünk, a versenyek után még egy kétnapos budapesti városnézésre is meghívtak, mondván megtiszteltetésnek vennék, ha én mutatnám meg nekik a várost. Szóval elmondhatom, hogy a versenyek előtt a reptéren munkatársakként üdvözöltük egymást, de barátokként búcsúztunk el egymástól, sőt már megbeszéltünk 2018-ra is egy találkozót – számol be Szijártó Zsófia a legutóbbi önkéntes élményéről, amire előadása folyamán talán kevésbé tér ki, ám magáról az önkéntességről biztosan szó esik, hiszen nem titkolt célja az ifjú hölgynek, hogy motiválja fiatal hallgatóságát az ilyen jellegű munkára.

- Az önkéntesség Magyarországon még gyerekcipőben jár, szeretném, ha az emberek többre értékelnék, meglátnák benne a potenciális lehetőséget, és nem csak „ingyen munkaként” tekintenének rá. Az első előadásomon olyan lehetőségeket szeretnék bemutatni, amelyek segítségével az emberek utazhatnak, tanulhatnak, s mindez egy fillérükbe sem kerül. Olyan tanulmányutakra, önkéntes munkákra gondolok, ahol azonkívül, hogy nyelveket tanul az ember, új országokat és kultúrákat ismer meg, szert tesz értékes kapcsolatokra és sok esetben még akár valamilyen szakmát is elsajátíthat – mondta Zsófi. Hozzátéve: saját tapasztalataiból kiindulva is állíthatja, mind egy eddig ismeretlen ország kultúráját, mind a nyelvét sokkal izgalmasabb elsajátítani a helyszínen, abban a környezetben, mint az íróasztal mögül. Sőt, amennyiben hosszabb időt külföldön töltünk, olyan dolgokba is belekóstolhatunk, amit nem is gondoltunk volna. Erről árulkodik Zsófi blogja is, amit másfél éve indított, Travel, eat, experience with Sofi, azaz Utazz, ízlelj és tapasztalj Zsófival címen.

A blogger Szkopje utcáin

- A második előadásomon szeretném bemutatni, hogy mennyi élménnyel, tudással, tapasztalattal tud gazdagodni egy ember az utazások során, valamint szeretném ösztönözni az embereket, hogy mozduljanak ki a komfortzónájukból. Nagy álmom, hogy a világ is elmozduljon majd egy más irányba, amelyben nem a tárgyak felhalmozását tűzik ki az emberek fő céljukként, inkább az élményekre, s a szeretteikkel eltöltött közös időre helyezik a hangsúlyt – fejtette ki az előadó. – Továbbá szeretnék információkat átadni és az emberek ismereteit bővíteni különböző kultúrákról, gasztronómiáról, különféle nemzeti tradíciókról, arra biztatva az olvasóimat, a hallgatóságomat, legyenek sokkal toleránsabbak a különböző kultúrák és vallások iránt. Meggyőződésem, hogy az utazás a legjobb tanító, az egyik leghitelesebb igazságmondó, a leghatékonyabb sztereotípiagyilkos és végül a leghasznosabb befektetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!