Immunerősítés

2018.01.30. 16:00

A természet erejével is küzdhetünk a betegségek ellen

Csipkebogyó, gyömbér, fokhagyma és kakukkfű sorakozik a tálon Wágenhoferné Pohl Magdolna fitoterapeutánál. Ezek mind olyan növények, amelyek segítenek, ha télen elkap minket valamilyen kór, vagy ha erősíteni szeretnénk immunrendszerünket.

Keszey Ágnes

Egy-egy téli betegség leküzdésében nagyon hasznosak lehetnek a gyógynövények. Wágenhoferné Pohl Magdolna természetgyógyásszal arról beszélgettünk, hogy melyik kór ellen mit és hogyan használjunk Fotó: Keszey Ágnes

A hideg tél, de még inkább a mostanság tapasztalható igen változékony időjárás, a sok – és jelentős – hőmérséklet-ingadozás megviselheti szervezetünket. Gyakoriak a felső légúti megbetegedések, ilyenkorra már szervezetünk vitaminraktárai is fogytán vannak. Ám a természet patikája ilyenkor is segít, gondoljunk csak a mondásra: fűben-fában orvosság. Persze ilyenkor már nem találunk friss gyógynövényeket, de szárított vagy bármilyen formában feldolgozott változataik is ugyanolyan hatásosak.

Egy-egy téli betegség leküzdésében nagyon hasznosak lehetnek a gyógynövények. Wágenhoferné Pohl Magdolna természetgyógyásszal arról beszélgettünk, hogy melyik kór ellen mit és hogyan használjunk Fotó: Keszey Ágnes

- Nagyon sok mindent tehetünk, hogy jól legyünk ebben az időszakban – szögezi le Wágenhoferné Pohl Magdolna. A fitoterapeuta (gyógynövény-terapeuta) azért hozzáteszi: ideális esetben ezt már korábban megalapoztuk.

- Ilyenkor már csak a kialakult betegségek ellen lehet gyorsan tenni, hiszen erre az időszakra fel kell készülni. Nyár végén, ősz elején el kell kezdenünk az immunrendszerünk erősítését.: akkor még nagyon sok lehetőségünk van rá. Ennek csak egy része a gyógynövények segítségül hívása. Ha sokat stresszesünk, sok a negatív gondolatunk, ha nem megfelelően táplálkozunk, immunrendszerünk csorbul. Ha ezeket megpróbáljuk kiküszöbölni, akkor egy újabb lépcsőfok a gyógynövényekkel való megerősítés.

A szakember olyan dolgokat sorol egészségünk érdekében, amelyeket bárki, bárhol megtehet. Javasolja, hogy legyünk sokat friss levegőn, sétáljunk, kiránduljunk, figyeljünk a helyes táplálkozásra, a megfelelő folyadékbevitelre: legfőképp vizet igyunk. Ősszel – ha nem tettük, a következő nyárutón is hasznos lehet – gyógynövénykúrákat lehet kezdeni. A csipkebogyó jó immunerősítő, főképp, ha azt is figyelembe vesszük, hogy szép őszi időben egy gyűjtőút a lelkünket is erősíti, a napsütés több szempontból jótékony, s a szedett csipkebogyó télen is hasznos. A bíbor kasvirág (echinacea) nálunk vadon nem gyűjthető, de termeszthető, szintén alapvető az immunrendszer erősítésében teaként vagy tinktúraként. Hasznos a mezei vagy kerti kakukkfű, például ülőfürdőként. Jótékony a fokhagyma, a gyömbér is.

Gyömbér, kakukkfű, fokhagyma, csipkebogyó – szinte csodaszerként segítenek minket télen Fotó: Keszey Ágnes
A szárított csipkebogyó jótékony, áztatással készítsünk belőle teát Fotó: Keszey Ágnes

Wágenhoferné Pohl Magdolna arra is adott jó tanácsokat, melyik gyógynövényből hogyan készítsünk teát.

- Lényeges, hogy melyikből hogy tudjuk a hatóanyagokat kinyerni. A csipkebogyót hidegen áztatjuk: egy csésze hideg vízbe teszünk egy teáskanállal és lefedjük. Lényeges, hogy legalább hat-hét óra hosszat ázzon. Nem szabad forralni, éppen csak egy kicsikét langyosítsuk meg, így nem károsodnak a benne lévő vitaminok. Főként C-vitamin- és ásványianyag-tartalma magas. A gyömbérből – ahogy a gyökerekből mindig – főzetet kell készíteni. Nagyon vékonyan kell meghámozni, mert a héja alatt van a legtöbb ható-anyag. Egy szeletet felkockázunk, nem kell reszelni, és jó negyedórát főzzük. Lehet hozzá egy kis fahéjat vagy szegfűszeget dobni, ezáltal még erősebb lesz a hatása. A kakukkfűből forrázatot készítünk, hagyományos módon – részletezte a fitoterapeuta. Ezek természetesen nem csak ősszel, télen is hasznosak lehetnek. A gyógynövények akkor is segítenek, ha elkap minket valamilyen kór.

- Torokgyulladásra, torokfájásra, megfázásra nagyon jó a hársfa vagy a bodza forrázata. Este érdemes meginni, utána jól betakarózni. Ezek izzasztó hatásúak. A kakukkfű nagyon jó a köhögésre.

Ha valaki lázas, akkor is nyúlhat a természet patikájához, akár olyan növényhez, amit elsősorban a tányérunkon, köretként képzelünk el.

- Ám a lázcsillapításról most már nagyon megoszlik a természetgyógyászok véleménye. Ha annyira nem magas a testhőmérséklet, akkor nem szükséges. Nyilván, ha valaki érzékeny és lázgörcsök léphetnek fel vagy nagyon hirtelen szökik fel a láza, akkor kezelni kell. Vagy ha hosszabban elhúzódik egy lázas állapot, például gyerekeknél, akkor is érdemes csillapítani, hogy ne gyengüljenek annyira le. Vizes ruhás prizniccel vagy váltófürdővel lehet enyhíteni. A burgonya is gyógyhatású. Ha lereszelünk egy krumplit, kicsit nyomkodjuk ki a levét és tegyük a talpra. Egy nejlonzacskóval kössük át, hogy ne fogja meg a lepedőt. Nagyon gyorsan leviszi a magas lázat, akár fél órán belül. Ezt a magyar népgyógyászat alkalmazta régen. A szaliciltartalmú fűzfakéreg is jó, ebből főzetet kell készíteni.

Egyéb bajok is kínozhatnak minket, akár az év bármely időszakában. Bár jócskán túl vagyunk a karácsonyi és szilveszteri lakomákon, de itt a báli szezon, a farsang és a disznóvágások ideje is. Ha netalán túlterheljük a gyomrunkat, akkor is jók a teák.

- A menta tehermentesíti a gyomrot, gátolja a felpuffadást is. Sokfajta menta van, például a borsmenta, de bármelyik jó lehet, ami nálunk a kertben megterem. Forrázatot kell belőle készíteni és elkortyolgatni. Minden keserű ízű növény jó a gyomorproblémákra: például a gyermekláncfű levelének forrázata vagy a gyökere főzete. De van nekünk kis ezerjófüvünk is, és erre is hasznos a kakukkfű: fertőtleníti a bélrendszert. Az ánizs és a kömény szintén segít. Ha valakit macskajaj kínoz, jó lehet az apróbojtorján forrázata vagy a citromfű, amivel kicsit nyugtatjuk a szervezetet – sorolta a lehetőségeket a fitoterapeuta.

Ő mindig olyan gyógynövényeket javasol, amelyek hazánkban is teremnek vadon, vagy termeszthetőek a kiskertben.

Ha csak innánk valamilyen melegítő teát, például egy egészséges hosszú téli séta után, akkor a szakember a fahéjas, szegfűszeges gyömbérteát javasolja vagy a sokat emlegetett kakukkfüvet, esetleg a bodzát. Ha nyugodtan és mélyen szeretnénk aludni, kortyolgassunk nyugtató hatású citromfűteát vagy komló forrázatát, s párologtassunk levendula illóolajat. Ha pedig reggel szeretnénk felpörgetni magunkat, indítsuk energetizáló hatású paradicsomlével vagy csipkebogyóteával a napot – Wágenhoferné Pohl Magdolna is így teszi. Mint elmesélte, kávé helyett is ezt issza, s nagyon jó érzésekkel indulnak napjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!