Szépkorúak

2017.11.12. 12:00

Szeretik és megbecsülik a szépkorú embereket – Idősek napja Szepetneken és Újudvaron

Közel félezer idős hölgy és úr tett tanúbizonyságot arról szombaton: nem csak a húszéveseké a világ...

Szabó Zsófia

Újudvaron Jakab Sándor polgármester, Cseresnyés Péter álllamtitkár, országgyűlési képviselő és Damics Miklós, a falu legidősebb lakója

Fotó: A szerző

Ugyanis korukat meghazudtoló módon élvezték azokat a rendezvényeket, amelyekkel mindkét dél-zalai faluban meglepték őket.

Újudvaron a focicsapatot is bevetették a „nemes” ügy érdekében. A labdazsonglőrök sofőrökké avanzsáltak és a falu kisbuszaival vitték az időseket a községházában megtartott nagyszabású ünnepségre. Ahol már a bejáratnál tüzes vízzel és derűre fakasztó édességgel várta őket a település vezetése: élükön Jakab Sándor polgármesterrel, aki az óvodások dalos-táncos műsora után kedves szavakkal is köszöntötte őket.

Vlasicsné Fischl Timea, Szepetnek polgármestere Meiszter Józsefnével és Árok Dénessel
Fotós: A szerző

– Fontos mindannyiunk számára, hogy az idősek jól érezzék magukat Újudvaron – fogalmazott a polgármester. – Nem csak az idősek napján törődünk szépkorú lakóinkkal, a hétköznapokon sem hagyjuk magukra őket. Az önkormányzatra mindenki számíthat. Ismerjük a gondjaikat, igyekszünk segíteni, amiben csak tudunk. A falugondnok, a házi segítségnyújtó szolgálat, a hivatal szociális munkatársa és a falu jegyzője is megkülönböztetett figyelmet szentel az idős emberek sajátos élethelyzetéből adódó problémák enyhítésére – mondta a település első embere, aki hangsúlyozta: az elődök adták az életet a jövő generációnak, felnevelték mindannyiukat, elindították őket az életbe. Ezért most rajtuk van a sor, hogy gondoskodjanak róla, békés, boldog időskoruk legyen.

Ezt követően Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő szólt elismeréssel a szép kort megélt újudvari asszonyokhoz, urakhoz.

– Példát mutattak nekünk mindannyian – hangsúlyozta a politikus. – Ezért és a sok jóért pedig hálával tartozunk – mondta Cseresnyés Péter.

Újudvaron Jakab Sándor polgármester, Cseresnyés Péter álllamtitkár, országgyűlési képviselő és Damics Miklós, a falu legidősebb lakója
Fotós: A szerző

A beszédek után a falu legidősebb lakóját, egyben díszpolgárát az 1933-ban született Damics Miklóst is köszöntötték, majd kezdetét vette az estig tartó táncos, énekes mulatság, amelyet még finom falatokkal és az ízletes nedűkkel is megspékeltek a szervezők.

 

Sok jóban és kedvességben bőven volt részük a szepetnekieknek is. A településen szinte picinek bizonyult az óvoda és az ÁMK tornaterme. Ugyanis kétszáz szépkorú fogadta el a falu vezetőinek meghívását az idősek napi ünnepségre.

Vlasicsné Fischl Timea polgármester kiemelte: az idősekre nagy szükség van. Az élettapasztalatuk, a higgadt bölcsességük, amivel kizárólag ők rendelkeznek, illetve a türelmükre, ahogy tanítják, nevelik az utánuk következő nemzedékeket.

– A fiatalabbaknak mindent meg kell tenniük azért, hogy érezzék, fontos részei az életünknek az idősek és sohasem hagyjuk őket magukra – így a polgármesterasszony.

Az ünnepségen külön meglepetésben volt részük a kilencedik ikszen túli szépkorúaknak. Négy, kilencven év feletti lakója van Szepetneknek, köztük a rendezvényen is fiatalos elánnal részt vett Árok Dénes bácsi...

– Egyszer voltam életem során beteg – mesélte. – Két hétig szenvedtem influenzával. Szerencsére nagyon jól vagyok, immár kilencvennégy évesen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!