Idő

2017.10.03. 08:00

Megújul a földön járó toronyóra Zalaegerszegen

A napokban megkezdődött a megyeszékhely „földön járó toronyórájának” felújítása, a szerkezet a Hevesi-színház előtti téren kínál unikális látványosságot.

Magyar Hajnalka

Fotó: Pezzetta Umberto

Tucatnyi éve már, hogy a Mária Magdolna Plébániatemplom 200 éves toronyórája, Preisz József órásmester bábáskodása mellett a földre költözve mutatja a pontos időt.

 

A legutóbbi jelentősebb karbantartás 7 évvel ezelőtt zajlott, eljött tehát az ideje egy alaposabb felújításnak. Az eltelt évek alatt sem volt gazdátlan az óra, hiszen Preisz József hetente ellenőrizte működését, 40 naponként pedig igazított is a súlyon.

- Az óraház friss festést kapott, s a megfakult tájékoztató táblák is megújulnak – avat a felújítás részleteibe az órásmester. – A műszaki munkálatok dandárja azonban még hátra van.

Ebben, mint korábban is, Antos Gyula gépészmérnök nyújt majd szakértő segítséget.

Mint megtudjuk, az óraszerkezet száz kilós súlyait leengedik az akna mélyébe, hogy levehessék a láncot az átvizsgáláshoz. Valamennyi láncszemet ellenőrzik, s amelyik kopott, vagy megnyúlt, azt kicserélik.

Fotós: Pezzetta Umberto

- A mozgó alkatrészeket ugyancsak átvizsgáljuk, előfordulhat, hogy némelyiket újra kell majd gyártani – kapcsolódik Antos Gyula. – A tisztítás, átmosás ugyancsak időszerű, hiszen a por és az olaj együtt nem jó kombináció. Az órát csak annyi időre állítjuk meg, amit a karbantartás művelete biztonsági okokból feltétlenül megkíván.

- Ha túl leszünk a körülbelül egy hétig tartó munkálatokon, fájó szívvel, de búcsút veszek az órától... – jelenti be érzelmektől áthatott hangon Preisz József. – Hetven éves lettem, s ennek az órának akkor is mennie kell, ha én már nem leszek. Itt az ideje, hogy átadjam a tapasztalataimat leendő utódomnak, akit egyelőre keresünk.

Preisz József szeretettel simítja az alkatrészeket, amelyektől hamarosan búcsút vesz. Mellette Antos Gyula gépészmérnök.
Fotós: Pezzetta Umberto

Az a vágyam, hogy ez az óra még nagyon sokáig ékköve lehessen szeretett városomnak. Az elmúlt években alig volt nap, hogy rá ne néztem volna, ha pedig nem tartózkodtam Zalaegerszegen, Kancsal Miklós barátom gondjaira bíztam.

Az üvegkalitkában álló, Németh János Kossuth-díjas keramikusművész domborművével ékesített óra a hírek szerint egyedülálló a világon. Amikor a Guinness Rekordok közé szerették volna bejegyeztetni, az a válasz érkezett Londonból, hogy nincs mivel versenyeztetni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!