Biztonságban van a dzsesszdobos

2023.08.24. 19:00

Zalai dzsessztár a tűzvész közelében, Tenerifén

Németh Ferenc, a Zalában született, már hosszú ideje az Egyesült Államokban élő világhírű dzsesszdobos a tűzvész által sújtott Tenerifén tölti a nyarat – a lángok gyűrűjében.

Péter B. Árpád

A tűzvész eddig 8400 hektárnyi területet perzselt fel

Fotó: Németh Ferenc

Közösségi oldalán – amelyre a teraszáról készített fotókat is feltöltött – azt írta: „Nagyon szomorú látni, ahogyan az egyik kedvenc helyem leég.” Rajongóival azt is tudatta, ők biztonságban vannak, mivel lakhelyük és a lángba borult terület között fut az autópálya, amely „természetes tűzfal”, megvédve azokat, akik a túloldalán tartózkodnak.

Mint írta, a tűz fészke a falujuk felett, nagyjából nyolc kilométerre található, így az közvetlenül nem veszélyezteti őket, de Tenerifén tegnapig már több mint 8400 hektárnyi területet perzseltek fel a lángok, és tizenegy településen több mint tizenkétezer embert kellett kitelepíteni. Németh Ferenc arról is beszámolt, sok állatot is evakuáltak, amin megfeszített erővel dolgoznak a mentésben résztvevők.

„A legszomorúbb dolog, hogy úgy tűnik, emberi hiba okozta..., vagy talán jobb, ha azt mondom: embertelen”, utalt a világhírű zenész arra: a hatóságok hétvégi ténymegállapítása szerint gyújtogatás okozta a vészt. „Imádkozzunk mindannyian még több esőért”, zárta Fb-posztját a zalai származású dobos.

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb tűzvésze Tenerifén 11 városrészt fenyeget. A helyi katasztrófavédelem szerint 19 városrészben rossz a levegő minősége, s arra kérik az embereket, hogy maradjanak a házakban, a szabadban pedig viseljenek maszkot.

Az eltelt több mint egy hét alatt 400 tűzoltót és katonát, valamint 23 vízszállító helikoptert és repülőgépet vetettek be a Spanyolországhoz tartozó Tenerifén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában