Születésnap

2023.02.13. 12:03

Betöltötte 72-ik életévét id. Richter József, keszthelyi artistaművész

Ma ünnepli 72. születésnapját id. Richter József keszthelyi születésű artistaművész, a Magyar Nemzeti Cirkusz alapítója, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes művész.

Zaol.hu

id. Richter József, keszthelyi születésű artistaművész, cirkuszigazgató

Forrás: Németh Levente/sonline.hu

Id. Richter József cirkuszigazgató édesapja jóvoltából gyerekkorától szívta magába a porond életérzését, s ahogyan ő fogalmaz:

– A cirkuszigazgató apám gondoskodott róla, hogy jó legyen az erőnlétem. Fekvőtámaszok és kézenállások tarkították a napjaimat. Mielőtt lefeküdtem, a gyakorlatokat el kellett végeznem: a fal mellett próbáltam a kézenállást. A porondon édesapám tenyerében mutattam be a gyakorlatot, majd édesanyámmal fejlesztettük a produkciót – emlékezett vissza az első mutatványaira Richter József, aki egyedüli cirkuszművészként hazánkban, egy kézen is képes volt ugrálni.

A hazai cirkuszokat államosították az ötvenes években, ám 1956-ban, a lazítások után a Richter Cirkusz újra magáncirkuszként üzemelhetett, elsőként az országban. Gyermekei ma is ezer szállal kötődnek a Balatonhoz. Mind az ifjabb Richter József, mind Richter Flórián cirkuszt üzemeltet a tónál. Id. Richter József beleszületett a cirkusz világába. Már az ükapja is a szórakoztatásból élt.

– Mondhatnám azt romantikusan, hogy egy cirkuszi lakókocsiban születtem, mint az unokabátyám, ám akkoriban – 1951-ben – már volt a nagyszüleimnek egy háza Keszthelyen. – Hatévesen már felléptem, vagyis pénzkereső voltam – folytatta az emlékezést id. Richter József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában