Wagner-napok

2023.10.31. 11:05

Különleges Ring-ciklusra készülnek az Operaházban

A Magyar Állami Operaház először mutatja be Richard Wagner eredeti elképzelései szerint, négy egymást követő napon A nibelung gyűrűje-tetralógiát: november 9. és 12., valamint november 16. és 19. között M. Tóth Géza rendezésében, Kovács János vezényletével látható az operaciklus az Ybl-palotában.

MW

Novemberben négy egymást követő napon látható a Ring-ciklus az Operaházban

Forrás: Magyar Állami Operaház

A Bárdosi Ibolya jelmezeiben, Tihanyi Ildi és Zöldy Z Gergely díszletei közt megvalósuló, Venekei Marianna koreográfiáival és a KEDD Vizuális Műhely animációival kísért produkciókat a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara élén Kovács János dirigálja. Az előadásokban közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett művészei és a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói – áll a dalszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írták, a Ring-tetralógia főszerepeiben Cser Krisztián Wotanként a Siegfriedben és A Rajna kincsében lesz hallható. Az istenek atyjának szerepében a német basszista, Renatus Mészár (A walkür) áll a közönség elé. Wotan lányát, Brünnhildét Rálik Szilvia A walkür, a Siegfried és Az istenek alkonya három egymást követő estéjén is megformálja.

Kovácsházi István Siegmundként és a záródarab Siegfriedjeként, míg Nyári Zoltán a Siegfried címszereplőjeként lép színre. Frickát Gál Erika, Logét a magyar származású osztrák bariton, Adrian Eröd, Sieglindét Sümegi Eszter, Erdát Schöck Atala, Alberichet Kálmán Péter, Mimét Kiss Tivadar, az óriásokat Palerdi András és Rácz István alakítja, Gábor Géza pedig Hunding és Hagen karakterét is magára ölti.

Először énekli Donnert Szemeréd Károly, Gunthert pedig Szegedi Csaba, míg a további szerepekben Horti Lilla (Freia), Szemere Zita (Erdei madár), Pasztircsák Polina (Gutrune) és Szántó Andrea (Waltraute) hallhatók.

A walküröket Brassói-Jőrös Andrea, Fürjes Anna Csenge, Kiss Diána Ivett, Megyimórecz Ildikó, Vincze Klára, valamint Mester Viktória és Váradi Zita keltik életre, akik ketten Tuznik Natália partnereként a rajnai sellőket is megformálják, míg Brassói-Jőrös Andrea és Fürjes Anna Csenge Wiedemann Bernadett oldalán a három nornát is alakítják – olvasható a közleményben.

Mint felidézik, Wagner germán és skandináv mítoszok nyomán több mint negyedszázadon át dolgozott A nibelung gyűrűje című, négy operából álló ciklusán. Az 1848-as forradalmak idején aktívan politizáló zeneszerző az események hatására alakította ki koncepcióját Siegfriedről, a jövő hőséről, aki elpusztítja az arany és erőszak társadalmát, és megjósolja az azt felváltót, amit a szeretet ural majd. A teljes Ring-ciklust 1876. augusztus 13. és 17. között mutatták be a Wagner műveinek előadásának szentelt Bayreuth-i Festspielhaus nyitóelőadásaiként.

A Magyar Királyi Operaház zeneigazgatója, Gustav Mahler kezdeményezésére vitte színre a Ring-tetralógiát 1889 és 1892 között, ezek voltak Wagner főművének első nem német nyelvű előadásai.

M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas, Oscar-díjra jelölt animációs filmrendező csaknem egyéves előkészítő munka után 2015-ben kezdte színpadra állítani a teljes Ring-ciklust az Operaházban. A nibelung gyűrűjét teljes terjedelmében 15 év után tavaly novemberben mutatták be az Operaházban – összegez a közlemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában