Krimi

2023.05.06. 08:50

Halálra gyógyszerezte 95 éves áldozatát a pesti álrendőr

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását tartja indokoltnak azzal a férfival szemben, aki egy idős asszony bizalmába férkőzött, majd a vagyona miatt gyógyszerekkel végzett vele.

Forrás: Shutterstock

Fotó: ALDECA studio

A Pest Vármegyei Főügyészség még 2021 nyarán emelt vádat egy korábban álrendőrként idős embereket fosztogató, jelenleg 50 éves férfi ellen, többszörösen minősülő emberölés bűntette miatt.

A büntetett előéletű vádlottat a Budapest Környéki Törvényszék 2023. február 15. napján kihirdetett elsőfokú ítéletével bűnösnek mondta ki előre kitervelten, nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében, amelyért őt 18 év fegyház fokozatú szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Mint Magyarország Ügyészsége közleményében írta, a vádlott 2019 tavaszán ismerkedett meg az akkor Budapesten élő 95 éves asszonnyal, akinek a bizalmába férkőzött és akivel 2019. április 10-én, annak érdi lakóingatlana és gyümölcsös kertje megszerzése érdekében vele öröklési szerződést kötött egy ügyvédi irodában.

Ezt követően naponta látogatta az időközben Érdre kiköltözött asszonyt, neki ételt vitt,

az ételbe pedig gyógyszert és nyugtatókat kevert, így az addig jó szellemi és fizikai állapotban lévő asszony egészségügyi állapota ezt követően fokozatosan hanyatlani kezdett. 

2019. július 29-éről 30-ára virradóan a sértett érdi lakásában elesett, bordatörést szenvedett, légmell alakult ki nála, emiatt a magatehetetlen asszony órákon belül megfulladt. 

 

Halálát a vádlott, magát unokájának kiadva jelentette be, majd elintézte, hogy az asszonyt boncolás nélkül temessék el. 

 

Az elkövető családja másnap birtokba vette a házas ingatlant, de a várt örökség tulajdoni bejegyzését a földnyilvántartásba a kormányhivatal utóbb megtagadta.

A nyomozás során elrendelt exhumálást követően orvosszakértőileg megállapítást nyert, hogy a sértett szervezetében halálakor a terápiás szintet meghaladó mennyiségű altató és nyugtató maradványai voltak, és az asszony halálát nem idős kora okozta. 

Ellenben a sértett halálát megelőző hónapokban a vádlott és annak felesége nagy mennyiségben íratott fel és váltott ki ilyen gyógyszereket.

Az ítélet ellen az eljáró ügyész a vádlott terhére életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásáért, míg a vádlott és védője a tényállás téves megállapítása okán, bizonyítottság hiányában történő felmentésért fellebbezett.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fővárosi Ítélőtáblához továbbított másodfokú indítványával az ügyész fellebbezését fenntartotta, egyben a védelmi fellebbezések elutasítását kezdeményezte.

A vádlott jelenleg más büntetőügyben jogerősen kiszabott szabadságvesztését töltve várja a fellebbviteli eljárás befejezését.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!