Lakossági lakáshitelek

2024.05.22. 11:28

A családok védelme érdekében az önkéntes kamatplafon június 30-ig történő fenntartása szükséges

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait – tájékoztatott szerdai közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

MW

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A közlemény szerint megállapították, hogy az infláció sikeres letörését követően 2024-ben a kormány eredményesen újraindította, 2025-ben pedig minden remény meg van arra, hogy tovább emeli a gazdasági növekedés ütemét. Így idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a magyar gazdaság. Ezt a beruházási aktivitás növekedése, az exportteljesítmény fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett, a dinamikus reálbér-emelkedés is jelentős mértékben támogatni fogja.

Az NGM közleménye szerint leszögezték, hogy 

a hitelezési folyamatok is pozitív irányt vettek az elmúlt időszakban, ami a gazdasági növekedés szempontjából is kulcsfontosságú. 

Ennek megfelelően áttekintették és kiértékelték a vállalati hitelek piacán történt akciós időszakot, melynek során a 2024. február 1. és 2024. május 1. között megkötött valamennyi új vállalati forinthitel esetében a bankok önkéntes módon, átmenetileg, azaz a futamidő első 6 hónapjában nulla százalékra csökkentették a BUBOR feletti kamatfelárat. Az akció eredményei mindkét fél számára megnyugtatók és biztatók – írta az NGM.

Nagy Márton az egyeztetésen 

a családok védelme és a piaci hitelezés további felfuttatása érdekében arra kérte a bankszövetséget, hogy az elmúlt időszak hozamemelkedése ellenére a bankok tartsák fenn a lakossági lakáshitelek június 30-ig érvényben lévő, 7,3 százalékos önkéntes THM-plafonját. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy mindezt figyelemmel fogja kísérni, ez ugyanis hozzájárulhat a piaci alapú hitelezés további megerősödéséhez, dinamizálásához – olvasható az NGM közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában