Járvány

2020.11.04. 07:16

Parragh László: többé már nem térnek vissza a vírus előtti idők

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője szerint csak azok kerülnek ki nyertesen a világjárványból, akik már a jelenlegi helyzetben is a járvány utáni időkre készülnek.

A vesztes oldalon áll, aki arra számít, hogy a koronavírus legyőzésével visszaáll az élet a járvány előtti kerékvágásba – mondta a Magyar Nemzetnek Parragh László. A kamara vezetője kiemelte: csak azok kerülnek ki nyertesen a világjárványból, akik már a jelenlegi, rendkívül bizonytalan helyzetben is a járvány utáni időkre készülnek, és a világban zajló átrendeződést figyelembe véve reagálnak.

Hazánk eddig elkerülte a komolyabb leállásokat, a munkahelyek sem kerültek veszélybe, ugyanakkor a vírus legyőzéséig továbbra is rendkívül nagy a bizonytalanság. A legtöbben kivárnak, miközben a vállalkozások egy része már a vírus legyőzését követő időszakra készül.

„El kell fogadnunk, hogy az ember nem mindenható. A koronavírus megjelenése visszafordíthatatlan átalakulást indított el az élet minden területén.

A februárban még megingathatatlannak tűnő rendszerek felborultak, a járvány előtti világ nem tér vissza.

A vesztes oldalon maradnak azok, akik a jelenlegi, bizonytalan helyzetben arra várnak, hogy a vakcina megjelenésével visszaáll minden a régi kerékvágásba. A járvány nyertesei azok a szereplők lesznek, amelyek a mostani, kaotikus állapotok között már a pandémiát követő időszakra készülnek, és elfogadják, a tervezésük alapjául szolgál, hogy az egész világon óriási átalakulás zajlik. Hiába nem ismerjük még ennek részleteit, de a járványt követően a kereslet átalakulására gyorsan, megfelelő időben reagálni tudó vállalkozások pozíciói mindenképp erősödnek” – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) október végén további négy évre újraválasztott elnöke.

Egyelőre kevés olyan cég van, amelyik tudatosan készül a járvány utáni időkre. A legtöbben most még csak sodródnak az eseményekkel, nem hoznak komoly döntéseket, kivárnak. Közülük sokan ráadásul úgy vélik, a járvány előtti időkhöz képest nem lesz érdemi változás. Ez Parragh László szerint téves meglátás.

A kamara vezetője példaként említette, hogy a tavaszi korlátozások alatt rengetegen váltottak online bevásárlásra. A jól és gyorsan reagáló piaci szereplők nagyon rövid idő alatt könnyen elérhetővé tették a szolgáltatást. Akik megszerették az újítást, szinte biztosan nem állnak vissza az áruházi bevásárlásra csak azért, mert sikerült legyőzni a járványt.

Parragh László arra is rámutatott, hogy azoknál a cégeknél, ahol a járvány kikényszerítette a távmunka vagy a rugalmas munkaidő bevezetését, és kialakult egy jól működő rendszer, vélhetően már nem áll vissza a februárban még általánosnak tekintett gyakorlat.

„A jövő sikeres vállalkozásai e változásokat már most tényként kezelik, és a járványt követő időszakra készülve olyasmikre figyelnek, mint a járványt megelőző munkarend igényeire szabott iroda további fenntartása, és hogy a társadalmi változások során átalakuló keresletváltozásra hogyan tudnak megfelelően, a versenytársakhoz képest jó időben, jó intézkedésekkel reagálni” – emelte ki az MKIK elnöke.

Parragh László figyelmeztetett:

ez a szemléletváltás az alapja a járvány után a gazdaság gyors talpra állásának, vagyis az, hogy a versenyszféra szereplői már most készüljenek fel arra, hogy átalakul a kereslet.

Parragh László úgy látja, az elkövetkező, látványos változás akkor lesz, ha elérhetővé válik a vakcina, és már pontosan lehet tudni, hogy mikor jut el az oltóanyag a társadalom egészéhez. Ennek oka, hogy a mostani helyzetben a lakosság visszafogottabban költekezik, akkor is, ha nem hozott változást a jövedelmi helyzetében a vírus.

Ugyanakkor látható, hogy jelen van az emberekben a „fogyasztási éhség”: ha már láthatóvá válik számukra az egészségügyi válság vége, a korábban elhalasztott lakás- és autóvásárlás vagy a műszaki cikkek cseréje azonnal napirendre kerül. A folyamat nagy lökést adhat a gazdaságnak.

A kamara elnöke kifejtette:

a gazdaság most önszabályozó módon lassít, hibernálódik a járványhelyzet romlásával, de a folyamat nem káros. A munkahelyek, a foglalkoztatás átalakulása így szintén a járvány után lesz látható.

Parragh László szerint nem marad el a teljesítményátrendeződés, és a munkavállalóknak a mindennapok részévé válhatnak azok a döntések, amelyek e rendkívüli időszakban születnek meg.

Parragh László ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy az emberek jövedelmi helyzete ne romoljon, és összességében az ember, az emberi élet kerüljön a középpontba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában