kockázat

2020.07.08. 12:02

Magyarország élen jár az uniós fogyasztóvédelemben

A magyar fogyasztóvédelem tavaly 171 magas kockázatú veszélyes termékről adott jelzést az Európai Unió nem élelmiszer jellegű veszélyes termékek rendszerébe (Rapex) – mondta Keszthelyi Nikoletta, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára szerdán, sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: ezzel

Magyarország Németország után a második helyen végzett a magas kockázatú veszélyes termékek kiszűrésében.

Keszthelyi Nikoletta ismertette, hogy az Európai Bizottság kedden tette közzé adatait a Rapex-be érkezett bejelentésekről, 2019-ben a tagországok fogyasztóvédelmi hatóságai 2243 riasztást adtak a rendszerbe.

Hangsúlyozta, a magyar fogyasztóvédelmi hatóság a veszélyes termékek kiszűrésével nemcsak a hazai, hanem az európai unió polgárainak biztonságát is védi.

A helyettes államtitkár részletezte, hogy

a magyar 171 jelzés 43 százaléka játékhoz, 15 százaléka elektromos készülékekhez, 11 százaléka ruházati és divatcikkekhez, és ugyancsak 11 százaléka díszvilágítási füzérekhez kapcsolódik.

Megjegyezte, a gyermekjátékok ellenőrzését a magyar hatóság kiemelten kezeli, a termékbiztonság a magyar fogyasztóvédelem középpontjában van.

A 171 magyar bejelentés 27 százaléka fulladás kockázatához, 23 százaléka áramütéshez, 11 százaléka vegyianyagokhoz kötődik.

Ez utóbbinál főleg a magasabb lágyítószer tartalom jelentett kockázatot – tette hozzá.

A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy az idén kiemelten ellenőrzik a játékokat, az iskolakezdéskor vásárolt termékeket és a karácsonyi füzéreket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a www.fogyasztovedelem.kormany.hu honlapon teszik közzé a veszélyes termékek listáját, amelyből a fogyasztó tájékozódni tud.

Keszthelyi Nikoletta kiemelte, hogy a Rapex rendszer segíti a tagországok fogyasztóvédelmi hatóságainak munkáját, mert egymás jelzését követik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában