mesterséges intelligencia

2019.07.10. 20:38

Egységes adatbázist fejleszthet a bányászati és földtani szolgálat

Egységes adatbázis fejlesztéséhez nyert el 203 millió forint támogatást a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat az idei Tématerületi Kiválósági Program keretében – jelentette be Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A pályázat keretében 26 egyetem és állami kutatóintézet 55 tématerülethez összesen 14,6 milliárd forint támogatást kap –mondta az államtitkár. Idén négy témát jelöltek meg; az egészség, a kultúra és család, a biztonságos társadalom és környezet, valamint az ipar és digitalizáció kutatási területekhez kellett illeszkedniük a benyújtott szakmai programoknak – ismertette a helyettes államtitkár.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat a felszín alatti területek eddigi kutatásának 100-150 éve alatt összegyűlt adatok digitalizálásához és mesterséges intelligenciával való feldolgozásához nyert el támogatást – mondta el Fancsik Tamás, a szolgálat elnöke.

Szigeti Ádám hangsúlyozta, hogy

a támogatott kutatások a legfontosabb társadalmi-gazdasági kihívásokra keresnek a gyakorlatban hasznosítható válaszokat.

A helyettes államtitkár felidézte, hogy tavaly 8 milliárd forinttal hirdettek meg hasonló programot, és jövőre is mintegy 8 milliárd forint jut erre.

Kitért arra is, hogy a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény módosítása értelmében egységesítik az innovációs és kutatási alapot. Ez azt is jelenti, hogy a központi költségvetés különböző fejezeteiben erre a célra rendelkezésre álló pénz egy helyre rendeződik – jelezte Szigeti Ádám.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke kiemelte:

a szervezet egyik alapvető feladata a hazai földtani, bányászati, geofizikai, klímapolitikai adatok összegyűjtése, rendszerezése. Magyarország teljes felszín alatti erőforrás-állományára vonatkozó adatokat kezelnek

- tette hozzá.

Az információk tartalma és formája nagyon eltérő, a támogatott szakmai program hozzájárul ahhoz, hogy a különböző adatbázisokat egységes adattartalmúvá és formátumúvá alakítsák.

Az egységes földtani adatmodellt a mesterséges intelligencia lehetőségeit alkalmazva fejlesztik tovább, hogy az adatokban rejlő ismeretanyag minél szélesebb körben hasznosítható legyen – ismertette Fancsik Tamás.

Borítókép: Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára (j) és Fancsik Tamás, a szolgálat elnöke a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat fővárosi székházában tartott sajtótájékoztatón 2019. július 10-én.

Ezek is érdekelhetik