Magánvásárlók visszatérése

2018.02.01. 14:44

Gépjárműimportőrök: több új gépjárművet helyeztek forgalomba januárban

Januárban az előző év azonos időszakához képest 38,5 százalékkal több, 8891 új személyautót és 36,2 százalékkal több, 1648 kishaszon-járművet helyeztek forgalomba – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) csütörtökön.

Az MGE éves előrejelzése szerint idén 125 ezer személygépjármű kerülhet forgalomba. Folytatódik a magánvásárlók visszatérése, amely meghaladja a 40 százalékot, miközben valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része – különösen az egy-három autós céges vásárlások – magánvásárlásnak tekinthetők.

A közleményben kiemelték: a kishaszon-járművek piacának visszaesése megállt és jelentős emelkedést mutatott, az egész évre vetítve idén 21 ezer kerülhet forgalomba.

Januárban folytatódott a nagyhaszon-járművek piacának szolid növekedése is, az előző évhez képest 494-et állítottak forgalomba. Az MGE prognózisa szerint idén 5600-at helyezhetnek forgalomba.

A januári 89,2 százalékos növekedés ellenére a motorkerékpár piac továbbra is gyenge, januárban 70-et helyeztek forgalomba, idén mintegy 2500 kerülhet forgalomba. Ennek a járműfajtának az értékesítését nagyban befolyásolja az időjárás. A helyzet javítása érdekében fontos lenne a robogó azonosítás megoldása és a regisztrációs adó kiigazítása a közlekedési céllal és nem hobbira szolgáló motorok esetében, valamint könnyíteni kellene még a robogókhoz szükséges „B” kategóriás jogosítvány megszerzésének a folyamatát – tették hozzá.

A közúti nehéz pótkocsik piaca mintegy 8,1 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez viszonyítva. Jellemzően az ügyfélkör a régebbi járműparkját cserélte újra, a bővítés mellett csak néhány vállalkozás döntött annak ellenére is, hogy fuvarmegbízásokra továbbra is jelentős igény mutatkozik Európa-szerte.

2017-ben, az állami kamattámogatású hitelek kifutásával, újra erőre kaptak a finanszírozók hitelkonstrukciói, amelyek igen kedvező feltételek mellett állnak a fuvarozók rendelkezésére nagy volumenben – áll az MGE közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában