Gyenesdiás

2016.04.10. 07:01

Dallamok a pillanat küszöbén

Gyenesdiás – "Szép Zalában születtem" címmel rendezték meg Vajda József és id. Horváth Károly zalai népdalkutatók munkája előtt tisztelegve a megyei népdaléneklési versenyt.

Keszey Ágnes

A népdalverseny célja a tehetséggondozás, tehetségnevelés, a népi kultúra, a néphagyományok megismertetése, a népdalok őrzése, élményszerű továbbadása, a kodályi és bartóki hagyományok ápolása és az önálló előadásmód fejlesztés – foglalta össze a verseny szervezője, Csordásné Fülöp Edit a helyi általános iskola művészeti tagozatának vezetője. Közel 350 diák lépett színpadra, több kategóriában, zalai és Galga-menti népdalokkal.

– Ezekkel az énekekkel kinyitják a szívüket gyermekekés fényesítik a szíveket. Boldogság letelepedni a pillanat küszöbére. Hatalmas öröm, amikor nem egymás leküzdésére jövünk össze- és nagyon szeretném, ha a fiatalok is így éreznék, hanem egymás örömének örülni és egymástól tanulni, hogy hogyan lehet természetesen, szépen, gyönyörű artikulációval, hatalmas kisugárzással énekelni, megteremtve azt az atmoszférát, amelyben a lélek önmaga lehet- mesélte érdeklődésünkre Maczkó Mária, Magyar Örökség-díjas népdalénekes, a zsűri elnöke. A másik zsűritagtól, ifj. Horváth Károly népzenész, népzene tanártól megtudtuk: a zalai tájegység sok mindenben egyedi és gazdag, például a párosítókban.

Az egyik kiemelt arany minősítésű együttes, a Szivárvány éneklőcsoport

– Gondoljunk csak a Két szál pünkösdrózsára, melyet 1906-ban gyűjtött Vikár Béla Reszneken. Ez a fajta zeneiség, a rövid sorok, szótagszámok és nagyon szép megfogalmazású szövege egyedivé teszi. A párosítók egy fiú egy lány összepárosítását jelentik, amit a nép a maga nyelvén fogalmaz meg. Nem biztos, hogy arról beszél, hogy a Mári meg a Pista, nem konkrét neveket emleget, hanem mondjuk arról, hogy kinyílik a rózsa és valaki leszakítja. A zalai szerelmes dalok jelentősek. A megyei gyűjtések nagy része regös-, szokásének: ez az egyik legszebb zenei öröksége Zalának.,s a katonadallamok is tartogatnak meglepetéseket-mutatta be a zalai népdalokat érdeklődésünkre a népzenész.

A Szép Zalában születtem megyei népdaléneklési versenyen kiemelt arany minősítést ért el a 7-8. osztályos korcsoportban szóló kategóriában: Hefler Flóra (Gyenesdiás), Hoss Patrik (Eötvös J. Á.I. Zalaegerszeg ), Kovács Hanna (Gyenesdiás), Molnár Bernadett (Zrínyi M. Ált. Isk. Nagykanizsa), kisegyüttes kategóriában a Ertl Zsófia - Hefler Flóra (Gyenesdiás), Lukács Anna-Kiss Viktória - Molnár Bernadett (Zrínyi M. Á. I. Nagykanizsa), az énekegyüttesek közül a Szivárvány éneklőcsoport (Gyenesdiás) valamint a Kékszivárvány énekegyüttes (Eötvös J. Á.I. Zalaegerszeg ). A középiskolások korosztályában szólistaként Légár Zsófia (Thúry SZKI Nagykanizsa) és Kató Dorottya (Vajda J. Gimn. Keszthely), az énekegyüttes kategóriában a Pacsirták énekegyüttes ( Ady E. Á.I. Gim. Zalaegerszeg). A kiemelt arany minősítést elnyert versenyzők juthatnak tovább a Tiszán innen, Dunán túl országos népdaléneklési versenyre, ha azt idén is megrendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!