Gyenesdiás

2015.03.22. 19:55

Gyenesdiáson versengtek az éneklő gyerekek

Gyenesdiás - Szép Zalában születtem - az ismert népdal kezdő sora volt a címe a megyei népdaléneklési versenynek, amelyen több, mint hatszáz gyermek dalolt a hét végén.

Keszey Ágnes

Már több, mint egy évtizedes hagyománya van, hogy Gyenesdiás ad otthont a megyei népdaléneklési versenynek. A novemberi területi fordulókról 26 település 44 intézményéből jutottak tovább a fiatal énekesek, akiknek az előadását Maczkó Mária Magyar Örökség-díjas népdalénekes és Horváth Károly, a népművészet ifjú mestere, népzenész zsűrizte.

- A verseny célja, hogy a dalosok megismerkedjenek saját megyéjük népdalkincsével, ezzel is tisztelegve Vajda József és id. Horváth Károly zalai népdalgyűjtők munkássága előtt. A népdalénekesek zalai népdalokból állították össze dalcsokraikat. A zsűri egybehangzó véleménye szerint a verseny magas színvonalú volt. A dalosok és a felkészítő nevelők hagyományápolásból és a népi kultúra átörökítéséből jelesre vizsgáztak - mondta Csordásné Fülöp Edit főszervező, aki a gyenesdiási versenyzők felkészítő tanára volt.

Szóló kategóriában két keszthelyi: Vigh Zsolt (felkészítő nevelő: dr. Záborszkyné Cs. Tóth Csilla) és Polgár Benedek (felkészítő: Mericsné Rákosa Marianna), valamint a gyenesdiási Ertl Zsófia, Hefler Flóra és Gál Emese végzett az élen. Kisegyüttes kategóriában a zalaegerszegi Kisvirágok (felkészítő: Fiszter Ferencné) és a rendezvénynek otthont adó iskola Csillagvirágok csoportja lett a legjobb. Együttes kategóriában a gyenesdiási Szivárvány éneklőcsoport nyert. A középiskolás korosztályból a zalaegerszegi Kovács Adél (felkészítő Gyutainé Kiss Gabriella) és Standi Barnabás (felkészítője Standi Gyuláné) énekét emelte ki a zsűri. Ők fogják képviselni megyénket a Tiszán innen, Dunán túl... Országos Népdaléneklési Versenyen Budapesten, zalai népdalokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!