Gellénháza

2014.12.22. 13:20

A falu közösen szervezett, és együtt is ünnepelt Adventkor

Gellénháza - Szombaton sétáló övezetté alakult a művelődési ház környéke, az intézmény által szervezett adventi forgatag több száz résztvevőjéből jutott a térbe torkolló utcákba is. Az itteni vásárban kínált kézműves remekekből a karácsonyi ajándékok is kikerülhettek.

Fincza Zsuzsa

A gellénházi önkormányzat anno úgy döntött, tartsanak „aranyszombatot” a faluban. Ez ajándék lesz annak, aki helyben vásárolhat és annak is aki eladhat, ezért kis fa pavilonokat szereztek be, hogy a helyi és a környéken élő kistermelők, kézművesek kulturált körülmények között kínálhassák portékáikat.

Szabó József és felesége Nagylengyelből hozott saját készítésű különleges kompótot, lekvárt, mosolygós csalamádét és egyéb savanyúságot.

– Nincs olyan rettenetesen nagy forgalmunk, hiszen a faluhelyen szinte minden háziasszony foglalkozik befőzéssel – így Szabóné, Piroska -, de a specialitásokra mindig felfigyelnek, és a recepttel együtt kérik.

Hóbor Józsefné pihekönnyű horgolt karácsonyfa csillagokat, gömböket és sok-sok babát hozott.

– Lentiből jöttem, és megérte. Nem annyira az üzlet, mint inkább az ünnepi hangulat miatt. Ebben fantasztikusak a gellénháziak – jelentette ki mosolyogva.

Hóbor Józsefné Lentiből hozta el saját készítésű ajándéktárgyait a gellénházi adventi vásárba. Fotó: Fincza Zsuzsa

Az utolsó adventi gyertya lángja is aranyszombaton lobbant fel, a polgármester, Vugrinecz József révén.

– Az advent minden hétvégéjén közös időtöltésre hívtuk a falubelieket, és mindig sokan jöttek – mutatott a tömegre a polgármester. – Gyümölcsözött a szervezésbe fektetett rengeteg munka, amiben szintén a „fél falu” részt vett.

A látnivalók sora a négy hét alatt jelentősen gyarapodott, de az advent első napján épített betlehem volt a gyerkőcök legnépszerűbb bámészkodó helye, főleg legutóbb, hiszen már simogatni való birkák, és megülhető csacsik is kerültek a karámba.

Négy óra után aztán elnéptelenedett a tér, a tömeg áttette székhelyét a kultúrház nagytermébe, ahol kezdetét vette a több mint kétórás karácsonyváró ünnepi műsor – amiben tényleg részt vett a falu apraja és nagyja. Az óvodások, az iskolások, a felnőttek és a nyugdíjasok, a gitáros-énekes fiatalok, az Orchidea Kamarakórus, a Galagonya Citerazenekar, majd befejezésül a Vajda József Népdalkör, melynek jóvoltából Gellénházán már az aranyszombaton megszületett a kis Jézus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!