Gazdaság

2017.06.29. 07:45

Válságok és túlélési stratégiák - praktikus tanácsok Közép-Európából (x)

Válságok és túlélési stratégiák - praktikus tanácsok Közép-Európából - címmel rendezi a 2017. évi Nyári Egyetemét a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete

A 12 napos nemzetközi eseményt Kőszegen rendezi meg a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete - Institute of Advanced Studies Kőszeg (FTI-IASK) most augusztus 21. és szeptember 01. között.

A bizonytalanság korában - vagyis a jelenben - az embereket érő hatások és a feldolgozhatatlannak tűnő információ-áradat közepette felmerülő számos, alapvető kérdésre és esetleges kiútakra keresik a választ a Nyári Egyetem szervezői.

Az „arab tavasznak” nevezett eseménysorozat, az iraki és a szír polgárháború, illetve az afrikai környezeti változások miatt kialakult és 2014 óta Európát is érintő migránsválság mellett téma lesz még az Európai Unió átalakulása, a Közép-Európai régió és a V4-ek kitörési lehetőségeinek bemutatása.  A megszorításokra épülő globális kapitalizmus válsága mellett megvitatásra kerülnek még az ún. „újtípusú konfliktusok” részletei is, mint az terrorizmus, vagy éppen a hamis biztonságérzetet adó megfigyelési technológiák és az alapvető szabadságjogok viszonya.

A hazai és nemzetközi szaktekintélyek - mint Bogyay Katalin nagykövet, Magyarország állandó ENSZ képviselője, közép-európai országok nagykövetei, Dr. Danilo Türk volt szlovén államelnök, Marjorie Jouen, a francia Delors Intézet vezető kutatója - mellett az előadók között helyet kapnak az FTI-IASK kutatói is. Az új, innovatív egyetemi oktatási módszerekkel, a tudás szerepének új értelmezésével foglalkozó panelbeszélgetésen pedig külföldi egyetemek rektorai és diákok egyaránt szót kapnak.

A Nyári Egyetem célja, hogy az előadók és a hallgatók, illetve az érdeklődők között olyan párbeszéd alakuljon ki, ahol nemcsak az eltérő véleményeket ütköztetik, hanem érdemi megoldási javaslatokat is találnak a jelenünket érintő globális problémák lokális kezelésére.

Ennek egyik formája a Nyári Egyetemen belül augusztus 29-én, megrendezésre kerülő III. KRAFT – Kreatív város és fenntartható vidék – elnevezésű nemzetközi konferencia.  A Jurisics Vár lovagtermében az eddigi eredmények megóvására, a közeli célok megvalósíthatóságára, illetve a fenntarthatóság általános kérdéseire koncentrálnak a résztvevők.

A kihívások ismeretében nem lesz egyszerű válaszokat adni a 4. ipari forradalom következményeire vagy éppen az oktatást és a tudományos kutatás jövőjét érintő problémákra sem.

A szakmai előadások mellett esténként ingyenes koncertek, kiállítások és kulturális események színesítik majd a Nyári Egyetem programját.

Jelentkezési határidő: 2017. július 31. 23 óra 59 perc

Jelentkezési lap: http://www.iask.hu/en/s/3417/international-summer-university

Levelezési cím: [email protected] vagy Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete - Kőszeg, Chernel u. 14.

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!