Elismerés

2019.06.12. 11:30

Negyedszázad a kisiparban: kitüntették a letenyei szervezet tagjait

Idén 35 éves a Letenye és Környéke Ipartestület, ennek apropóján a szervezet több tagja is rangos elismerésben részesült a közelmúltban.

Horváth-Balogh Attila

A kitüntetettek (balról jobbra): Cséplő Tamás, Kovács Gyula, Boa Endre, Bóha Gyula Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

Az örömteli fejleményről az egyik kitüntetett, Boa Endre titkár tájékoztatta lapunkat.

– 1984-ben párthatározattal döntöttek arról, hogy Letenyén is alakuljon újjá a Kisiparosok Országos Szervezete (KIOSZ) 1969-ben megszűnt helyi csoportja – idézte fel a kezdeteket Boa Endre. – A város és a térség iparosai egy közgyűlésen döntöttek az újjáalakulásról, s engem választottak a szervezet titkárának. A KIOSZ ugyanolyan jogosítványokkal rendelkezett, mint ma a kereskedelmi és iparkamara, mestereket képezhetett, tanulókkal foglalkozhatott. 1991-ben átalakult Ipartestületté, mert így hívták a szervezetet már a háború előtt is. Az Ipartestület hazánkban több, mint 100 éves múltra tekint vissza, 1905-ben a letenyei csoport elnöke a nagyapám legidősebb testvére, Boa József hentes-mészárosmester volt. (Csak érdekességként említem meg, hogy az ő vője, Vilcsek Imre pékmesterként dolgozott Letenyén, a nagyapám bognár volt, 5 fiából 4 szintén bognár, 1 pék lett, tehát apai ágon komoly iparos múlttal rendelkezünk. Én pedig – mint az köztudott – fafaragó népi iparművészként viszem tovább a családi hagyományt…) 1990-ig körülbelül 300 tagot számlált a letenyei szervezet – ez bizony, nem kis szám. Minden héten mentünk valamelyik faluba iparost látogatni, adótanácsadást végeztünk és még sok minden másban segítettük az iparosainkat. Iparosbálokat, sportnapokat szerveztünk, komoly, pezsgő szervezeti élet volt akkoriban. Aztán a kötelező tagság eltörlésével sajnos, ennek vége lett. Jelenleg körülbelül 20 tagot számlál a Letenye és Környéke Ipartestület, melynek mostani elnöke Gregorovics József. Igyekszünk továbbvinni, fenntartani a régi hagyományt; támogatjuk az anyagi gondokkal küzdő iparostársainkat és igyekszünk jelen lenni a közéletben is. A székhelyünket, egy körülbelül 50 négyzetméteres, a polgármesteri hivatalban található helyiséget bérbe adtuk a földhivatalnak, ebből működünk.

Boa Endre hozzátette: a szervezet újjáalakulásának 35. évfordulóján ő és a letenyei csoport 3 másik tagja is kitüntetést vehetett át a közelmúltban az Ipartestületek Zala Megyei Szövetsége zalaegerszegi székházában. Az elismeréseket az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) adományozta az iparosoknak.

A kitüntetettek (balról jobbra): Cséplő Tamás, Kovács Gyula, Boa Endre, Bóha Gyula Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

– Kovács Gyula (kerékpárszerviz és szaküzlet, Letenye), Cséplő Tamás (karosszérialakatos és autómentő, Murarátka) és Bóha Gyula (hidegburkoló mester, Becsehely) 25 éves kisipari tevékenységért vehetett át ezüstgyűrűt és oklevelet, én pedig a Magyar Kézművességért Díj arany fokozatát kaptam meg 35 éves szervezeti- és alkotó munkámért – közölte Boa Endre. – Büszke vagyok rá, különösen a családi előzmények okán.

Hasonló érzéseket fogalmaztak meg a többiek is, akik elmondták: a pályafutásuk legnagyobb fegyvertényének azt tartják, hogy a viszontagságok közepette is talpon tudtak maradni az elmúlt évtizedek alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!