Az őstermelőktől a jégkárenyhítésig

2018.12.01. 14:00

Mozgalmas évet zár a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezete

A falugazdászok tevékenységéről, a termőföldekkel kapcsolatos ügyintézésről, a jégkárenyhítésről és az idei kamarai tevékenység más aktualitásairól tartott pénteken tájékoztatót Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke.

Hajdu Péter

Süle Katalin elnök a tájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto

Fotó: Pezzetta Umberto

Az agrárkamarai feladatok közé tartozik az őstermelői igazolványok kiadása és kezelése. Idén összesen 636 új igazolványt adtak ki, az őstermelők közül 3318-an érvényesítették újra a működésüket igazoló dokumentumot, amelyekből 258-at kellett bevonni, és 603 módosítása történt meg. A megyében a mezőgazdasági termelők 4482-en éltek a területalapú egységes támogatási kérelemmel, melyek közül 3537-et, közel 80 százalékukat a kamarai szervezetben működő falugazdászok adtak be, illetve 690 esetben javították ki a hibás kérelmeket az ügyfelek támogatása érdekében.

MW-grafika/Freepik, forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezete

– E két legnagyobb feladat elvégzése mellett év közben sem hagyták magukra a gazdálkodókat a falugazdászaink. Mintegy ezer esetben segítettek másodvetések, mély lazítások és egyéb agrotechnikai bejelentések elvégzésében, illetve különböző adatszolgáltatásokban. A támogatásokhoz szükséges talajvizsgálati eredmények beszerzésében is segítettek – részletezte Süle Katalin a falugazdászok tevékenységét.

Süle Katalin elnök a tájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto

A kamara elnöke elmondta továbbá, idén kiépítették a megyében is a jégkárenyhítő rendszert, ami összesen 42 talajgenerátorból áll, ezekből 6 automata és 36 generátorkezelő várja állandó készenlétben, hogy szükséges esetben bekapcsolják a manuális kezelésű eszközöket. Az önkormányzatokkal való együttműködés példája a helyi termelői és kézműves termékek piacainak működtetése, amiket igényelnek a vásárlók, így a kamara ezek további fejlesztését tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!