Gazdaság

2011.05.06. 05:59

Az erdő sorsa uniós ügy

Tavaly a biodiverzitást, az élővilág sokféleségét, idén ennek nagyon fontos részét tűzte zászlajára az ENSZ, amikor 2011-et az erdők nemzetközi évének nyilvánította.

Hajdu Péter

 - Sok, az erdőkkel kapcsolatos programon vagyunk túl, de még számos előttünk áll. Az ENSZ erdészeti fórumának kilencedik ülése New Yorkban volt, ahol szintén nekünk kellett elnökölni. Az EU erdészeti cselekvési tervének megújítása 2007-2011 közötti feladat, ezek kiemelt események az elnökségünk alatt. Április 6-8. között volt az európai erdészeti főigazgatók találkozója Visegrádon, itt volt mind a 27 tagország erdészeti főigazgatója, és megtartottuk április 12-14. között Budapesten az erdészeti kommunikátorok találkozóját. A Kárpátok Egyezmény erdészeti jegyzőkönyvének aláírása Pozsonyban lesz május 28-án. Az európai erdők védelméről szóló miniszteri konferencia hatodik ülésén, június 14-16. között Oslóban én képviselem majd az országot és az unió elnökségét. Budapesten, a múzeumok éjszakája keretében, a Vajdahunyad várban pedig minisztériumi nyílt napot tartunk június 24-én. A fél év alatt ez lesz az utolsó olyan szakmai program, ami közvetlenül az uniós elnökséghez is kapcsolódik - sorolta az államtitkár a már lezajlott, és várható eseményeket.

 

Arra a kérdésünkre, lesz-e uniós erdészeti szabályozás, elmondta: - Vannak is, és készülnek is uniós szintű erdészeti szabályok, ezek folyamatban vannak. Nekünk, magyaroknak nincs okunk szégyenkezni. Míg Dél-Amerikában, Afrikában, Közép-Ázsiában sajnos fogynak az erdők, Magyarországon növekszik az erdőterület. Már 20,3 százalékos az ország erdősültsége. Ez a tendencia nagyon lényeges. Az európai közösség egyik kiemelt célkitűzése, hogy az erdőgazdálkodás jól működjön, járuljon hozzá a klímaváltozás káros hatásainak kivédéséhez. Hosszú távú programok is folyamatban vannak, mind országon belül, mind uniós szinten. Készül a nemzeti erdőprogram, amely szakmai, politikai célokat, elvárásokat fogalmaz meg 2006 és 2015 között. Egy uniós program szerint pedig 89 ezer hektár új erdőt kell telepíteni 2007- 2013 között az EU területén - válaszolta az államtitkár.

Kérdésünkre elmondta, az említett arányú magyar erdősültség egyébként jobb az uniós átlagnál.

- Magyarországon véleményem szerint nagyon magas színvonalú erdőgazdálkodás folyik, ezt alátámasztja, hogy növekszik az erdősülő terület. De ettől függetlenül továbbra is szorgalmazzuk, hogy az eddigieknél is kevesebb legyen a tarvágás. Az erdőgazdálkodást még továbbra is át szeretnénk alakítani annak érdekében, hogy minél több zöld terület maradjon. Mert az erdőgazdálkodás szabályainak adott esetben megfelelő tarvágás után hosszú évekig kell várni, amíg ott újra komoly erdő lesz.

Az erdőgazdálkodással kapcsolatos támogatáspolitikában idén már nem várható változás. Kardeván Endre érdeklődésünkre elmondta, ebben az évben hasonló nagyságú forrás áll rendelkezésre az erdőkkel kapcsolatos támogatásokra, mint tavaly. Az erdőtörvény módosítására készül a szaktárca, de mint elmondta, ez nagyon kezdeti stádiumban van, részleteket nem árult el az államtitkár.

Az erdőgazdálkodással kapcsolatos támogatáspolitikában idén már nem várható változás. Kardeván Endre érdeklődésünkre elmondta, ebben az évben hasonló nagyságú forrás áll rendelkezésre az erdőkkel kapcsolatos támogatásokra, mint tavaly. Az erdőtörvény módosítására készül a szaktárca, de mint elmondta, ez nagyon kezdeti stádiumban van, részleteket nem árult el az államtitkár.

 

Az erdôkkel kapcsolatos események között több hazai szervezésû, közérdeklôdésre számot tartó szakmai programról is említést tett Kardeván Endre. Például a Natura 2000 erdôkrôl szóló programjáról, a természetvédelem és az erdôgazdálkodás közös útjáról, az akác hazai helyzetérôl várhatók szakmai elôadások, valamint a gombákról, vadgyümölcsökrôl, gyógyfüvekrôl szóló témák is szerepelnek a tárca tervei között az erdôk éve alkalmából.





ERDŐVÉDŐ - olvassa el dossziénk cikkeit! KLIKK IDE!


Várjuk olvasóink erdőkkel kapcsolatos észrevételeit, témajavaslatait.
ÍRJON NEKÜNK!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!