Tettek-vettek a kisinasok

2019.06.19. 07:00

A szakmaválasztásban is segíthet a kanizsai diákoknak a kamarai projekt

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 5. alkalommal szervezte meg a Kisinas tábort a pályaválasztás előtt álló 7. osztályos diákok számára. A programban a tanulók a város három szakképző intézményének tanműhelyeit látogatták meg.

Benedek Bálint

Varga Márton (balról), Nyeste Dániel és Tóth Zoltán Valentin Somogyi Attila szakoktató társaságában gyakorolt

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A népszerű sorozatra a Nagykanizsai Tankerületi Központ általános iskoláiból ezúttal 27 tanuló érkezett, hogy a pályaválasztás előtt pontosabb képet kapjanak a szakmákról.

– Szeretnénk, ha az általános iskolás fiatalok betekintést nyernének a Nagykanizsai Szakképzési Centrum intézményeiben működő tanműhelyek életébe – mondta Oros Ildikó, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadója.

– A foglalkozások keretében megismerkednek a szakmákkal, az azokhoz használt alapanyagokkal és szerszámokkal. Bevonjuk a kisinasokat a folyamatokba, interaktív feladatokkal egy terméket is előállítanak, melyekből a tábor végén egy rendhagyó kiállítást szervezünk. Ezenfelül üzem-, illetve céglátogatásokon vesznek részt a fiatalok, ahol megtapasztalják, milyen a valódi kétkezi munka, ahol a szakma szépségei mellett a nehézségekkel egyaránt szembesülhetnek.

Oros Ildikó hozzátette: a gyerekek számára világossá válik, hogy az adott szakmához van-e kedvük, egyáltalán melyik irányba indulnának el. Pozitív példák sora mutatja, hogy a kezdeményezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, több korábbi kisinast ez a tábor inspirált a szakma kiválasztásában.

Varga Márton (balról), Nyeste Dániel és Tóth Zoltán Valentin Somogyi Attila szakoktató társaságában gyakorolt Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A fiatalok egy csoportjával a DKG tanműhelyében találkoztunk. A szerkezetlakatosoknál Somogyi Attila szakoktató mester fogadta Varga Mártont, Tóth Zoltán Valentint és Nyeste Dánielt.

A gyerekek többsége még szeretné látni a többi szakterületet, mielőtt dönt. A Hevesi-iskola diákjának, Nyeste Dánielnek viszont elnyerte a tetszését utóbbi szakma. Elmondása szerint imád barkácsolni, faanyagokkal dolgozni és építeni, a jövőben ezért a kézügyességet igénylő szakma mellett dönt.

– A gyerekek könnyed feladatot kaptak, karperecet készíthettek – fogalmazott Somogyi Attila. – Egy lemezből vágtak csíkot, lesorjázták, kilyukasztották és beleütötték a nevüket. Bő húsz éve foglalkozom oktatással, az utóbbi néhány évben kevesen jönnek, de talán a Kisinas tábor meghozza a fiatalok érdeklődését. Nem szeretnénk, ha ez a szakma eltűnne a palettáról, hiszen mindig szükség lesz jól képzett szakemberekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!