Gazdaság

2017.05.02. 17:25

Egyelőre nem lehet pontosan megítélni a terméskiesés mértékét

Alsószenterzsébet - Egyelőre csak az biztos, hogy fagykárral kell számolniuk a zalai almatermelőknek, annak a mértékét azonban jelenleg nem lehet pontosan megállapítani.

Gyuricza Ferenc

Ezt Mihályka Gyula agrármérnök-szaktanácsadó válaszolta kérdésünkre. Az Alsószenterzsébet mellett gazdálkodó szakember hozzátette: mindez azért is problémás,. mert a termelőknek már csak néhány napjuk maradt a káresemény bejelentésére. - Az április 20-21-ei fagyok az almát sem kímélték - foglalta össze Mihályka Gyula. - Mínusz 3,5 fok körüli hőmérsékletet mértünk, s ezt már az alma nem tolerálja. A virágfagyás 85-90 százalékos, a terméskiesés mértékére egyelőre nincs pontos adat.

- Mindez azért is izgalmas kérdés, mert a jogszabály szerint a káreseményt követő 14 napon belül meg kell tenniük a gazdáknak a bejelentésüket - folytatta Mihályka Gyula. - Ennek elmulasztása jogvesztő hatású, vagyis aki nem él vele, az később nem számíthat a kárenyhítő támogatásra.

Mihályka Gyula egy 2010-ben telepített idared ültetvényben mutatja a kárt Fotó: Gyuricza Ferenc

Mihályka Gyula elmondta: a terméskiesés mértékét lehet a későbbiekben is módosítani - ezzel a lehetőséggel a szüret időpontjáig élhetnek a termelők -, ezért azt javasolja, akinek az ültetvényét érintette a fagy, a saját érdekében tegyen bejelentést. Azt is hozzátette: a virágfagyás mértéke a tényleges terméskieséssel nem áll egyenes arányban.

- Nem az a kérdés, hogy a virág mennyire fagyott el, inkább az, hogy a kezdeti állapotban lévő termés belsejében lévő tápanyagszállító rendszereket mennyire viselte meg ez a hideg - magyarázza a szakember. - Ezt úgy tudjuk megállapítani, hogy néhány termést keresztben félbevágunk, és ha azok közepe barna árnyalatúvá változott, akkor az minden bizonnyal elfagyott, s néhány napon belül le is fog potyogni a fáról. Ha viszont zöldes színű maradt, akkor ép a terméskezdemény, azaz nem károsította a fagy.

Mihályka Gyula immár 26. esztendeje gazdálkodik Alsószenterzsébeten, s éppen azért döntött ezen helyszín mellett, mert az idősebbek szerint erre sosem volt olyan tavaszi fagy, ami az almát elvitte volna. Ez eleinte így is volt, ám 2012 és 2016 után ez már a harmadik olyan esztendő, hogy fagykárt szenvedett az ültetvénye.

 

Ezek is érdekelhetik