Gazdaság

2017.05.22. 16:30

E-mobilitás, logisztika és az elektronikus kereskedelem

Zalaegerszeg - Az elektronikus kereskedelem már nem a jövő kérdése. Az internetes vásárlások észrevétlenül váltak a mindennapjaink részéve, ahogyan a kereskedelem és a logisztika alapjait is teljesen átalakították az informatikai megoldások.

PLT-rendezvény

Sokkal inkább azt a kérdést kell feltenni, hogy az elektronikus kereskedelem és a közlekedés digitalizációja miként kapcsolódnak össze és milyen előnyők származnak ebből.

Az okostechnológia térhódítása, az elektromobilitás elterjesztése egyaránt gazdasági, városfejlesztési és társadalmi érdek. A digitalizációnak köszönhetően még inkább szervezetté válik a kereskedelem, tudatosabban használja a rendelkezésre álló energiaforrásokat, ami által fenntarthatóbb, gyorsabb és hatékonyabb lesz. Ez kevesebb veszteséget, több időt és megtakarított üzemanyagot jelent. Az üzleti megfontolások mellett azonban éppen olyan fontosak a társadalmi szempontok és érdekek is. A modernizációtól a környezet védelmét és az emberek egészségének a megóvását várjuk.

Amit már most látnak a szakértők, hogy az online kereskedelem új lendületet ad az elektromobilitásnak.

Ahogyan Európa vagy a világ más városaiban is egyre többen vásárolnak az interneten, ez Magyarországon sincs másképp - és ez a tendencia folytatódik tovább. Ezzel kapcsolatban az alapvető problémát az jelenti, hogy a szállítás miatt lényegesen nő a károsanyag-kibocsátás és így a légszennyezés. Emellett a hagyományos szállítóeszközök a kapacitásuk csupán egy részét használják ki.

A probléma alapvető megoldása nem más, mint a fosszilis üzemanyagokkal működő kisteherautókkal, furgonokkal bonyolított csomagkiszállítások csökkentése, és helyettük az elektromos közlekedési megoldások egyre szélesebb körben való alkalmazása. Vagyis az elektromos kiszállító járművek használata: a kisebb és takarékosabb furgonok, elektromos kerékpárok és motorok. Egyre többet hallunk már a csomagszállító vezető nélküli drónokról is.

Az e-mobilitás szakértőinek és a fejlesztőknek a feladata most az, hogy kisebb járműveket alkossanak a nagyobb kapacitású teherautók helyett. A digitalizáció akként teheti eredményesebbé és fenntarthatóbbá a gazdaságot, ha az okosvárosok tervezése, az e-kereskedelem megszervezése során a leghatékonyabban használjuk ki az erőforrásokat és a rendelkezésünkre álló teret. Környezettudatosabbá, emberbaráttá pedig attól lesz, hogy már a tervezés során kereskedelmi, üzleti tevékenységeinket a lakóhelyeinkhez, városainkhoz igazítjuk.

Június 1-jén és 2-án kerül megrendezésre a zalai megyeszékhelyen a Mobil Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás, Konferencia. A rendezők várnak mindenkit, akit érdekel, miként válik ezekből a tervekből valóság: az e-mobilitás, az okosautók és az elektromos járművek alkalmazása hogyan segíti elő a szervezett, tudatosabb és voltaképpen hatékonyabb kereskedelmet, illetve a növekvő online kereskedelem milyen módon válik mozgatórugójává az elektromos közlekedés elterjedésének és fejlődésének.

A rendezvényre 2017. június 1-jén és 2-án Zalaegerszegen kerül sor, a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!