2017.03.05. 14:15
A keszthelyi burgonyafajták ellenállnak a vírusoknak
Nagyrécse - A burgonyafajták kiskerti termesztésének lehetőségeiről is szó esett szombaton az Inkey-kastélyban szervezett előadáson.
A népszerű zöldségfélével kapcsolatos téma iránt érdeklődőket Vaszily Zsolt, a Pannon Egyetem keszthelyi Burgonyakutatási Központjának nemesítője tájékoztatta.
- Az előadásban a legújabb nemesítési eredményekről, a növényvédelemről és a burgonyatermesztés hatékonyságáról is beszéltem - fogalmazott a szakember. - Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy márciusban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Balatoni saláta nevű fajtánkat elismeri. Mint minden keszthelyi fajta, így utóbbi is rezisztens a terméscsökkentő vírusokkal szemben.
Vaszily Zsolt (jobbról) és Esztergályos Ádám, a kutatóközpont egyik hallgatója mutatta be a különféle fajtájú burgonyákat Fotó: Gergely Szilárd
Vaszily Zsolt kitért arra is, hogy a háztartások többnyire a főzni való burgonyát részesítik előnyben, bár az üzletek polcain egyre többször találni salátának való zöldséget is.
- Létezik egy jól bevált európai rendszer, ami keményítőtartalom szerint kategorizálja a burgonyákat - mondta a nemesítő. - Akik tudatosabban főznek, számukra segítséget jelenthet ez a besorolás.
Az érdekes beszámoló alkalmából a nagyrécsei asszonyok is kitettek magukért, hiszen számos burgonyás étellel készültek.