Gazdaság

2017.02.08. 20:25

Érdekességek a burgonyáról

Lenti - A kiskerti burgonyatermesztés fortélyaival ismerkedhettek meg nemrég a helyi kertbarát kör tagjai és az érdeklődők.

Korosa Titanilla

A civil szervezet a Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesülettel közösen szervezte meg a rendezvényt, melyen dr. Polgár Zsolt, a keszthelyi Burgonyakutatási Központ igazgatója beszélt a burgonyával kapcsolatos tudnivalókról.

- A burgonya termesztésének alapja is a jó fajtaválasztás, nem mindegy hova és milyet választunk. Ismerni kell a talajt és arra is figyelni kell, hogy milyen formában szeretjük a zöldséget elfogyasztani -  sütve, főzve vagy salátaként -  vagyis az elkészítés szempontjait is figyelembe kell venni a választásnál – mondta dr. Polgár Zsolt.

Mint mondta: a krumpli héjának és a húsának színe nem értékmérő tulajdonságok. A sárga héjúakról nem lehet kijelenteni, hogy azok főzni- vagy sütnivalók, de ugyanez  igaz a rózsahéj színű fajtákra, ezeket nem lehet besorolni a takarmányburgonyák közé, mert a szín csak esztétikai kategória. Mindegyikből akár 30-40 féle is lehet egyszerre forgalomban.

Az igazgató arról is beszélt: a talaj minősége is hatással van a termesztésre, ez akár kertenként lehet változhat.

- A burgonya a lazább szerkezetű talajt kedveli – folytatta. - A kötött talajon nehezen tartja meg a formáját, de figyelni kell arra is, hogy ne mély fekvésű, vizenyős területre ültessük, mert azt nem tűri a növény.

Szóba került a burgonyabogár elleni védekezés is, amivel kapcsolatban a szakértő elmondta: megbízható védekezési mód nincsen, viszont sokféle módszert alkalmaznak. A kisebb kertekben legegyszerűbb összegyűjteni és megsemmisíteni a kártevőket, nagyobb területen a különféle vegyszeres megoldások jöhetnek szóba.

Újdonság a burgonyával kapcsolatban, hogy az elmúlt év szeptemberétől az üzletekben és a piacon is fel kell tüntetniük a kereskedőknek az árusított burgonya főzési típusát és a fajtanevet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!