2017.02.08. 20:25
Érdekességek a burgonyáról
Lenti - A kiskerti burgonyatermesztés fortélyaival ismerkedhettek meg nemrég a helyi kertbarát kör tagjai és az érdeklődők.
A civil szervezet a Lenti és Térsége Vidékfejlesztési Egyesülettel közösen szervezte meg a rendezvényt, melyen dr. Polgár Zsolt, a keszthelyi Burgonyakutatási Központ igazgatója beszélt a burgonyával kapcsolatos tudnivalókról.
- A burgonya termesztésének alapja is a jó fajtaválasztás, nem mindegy hova és milyet választunk. Ismerni kell a talajt és arra is figyelni kell, hogy milyen formában szeretjük a zöldséget elfogyasztani - sütve, főzve vagy salátaként - vagyis az elkészítés szempontjait is figyelembe kell venni a választásnál – mondta dr. Polgár Zsolt.
Mint mondta: a krumpli héjának és a húsának színe nem értékmérő tulajdonságok. A sárga héjúakról nem lehet kijelenteni, hogy azok főzni- vagy sütnivalók, de ugyanez igaz a rózsahéj színű fajtákra, ezeket nem lehet besorolni a takarmányburgonyák közé, mert a szín csak esztétikai kategória. Mindegyikből akár 30-40 féle is lehet egyszerre forgalomban.
Az igazgató arról is beszélt: a talaj minősége is hatással van a termesztésre, ez akár kertenként lehet változhat.
- A burgonya a lazább szerkezetű talajt kedveli – folytatta. - A kötött talajon nehezen tartja meg a formáját, de figyelni kell arra is, hogy ne mély fekvésű, vizenyős területre ültessük, mert azt nem tűri a növény.
Szóba került a burgonyabogár elleni védekezés is, amivel kapcsolatban a szakértő elmondta: megbízható védekezési mód nincsen, viszont sokféle módszert alkalmaznak. A kisebb kertekben legegyszerűbb összegyűjteni és megsemmisíteni a kártevőket, nagyobb területen a különféle vegyszeres megoldások jöhetnek szóba.
Újdonság a burgonyával kapcsolatban, hogy az elmúlt év szeptemberétől az üzletekben és a piacon is fel kell tüntetniük a kereskedőknek az árusított burgonya főzési típusát és a fajtanevet is.