Gazdaság

2017.01.04. 14:36

Nyomon követi ki, hol és mikor - Digitális nyilvántartó rendszert vezettek be a vásárcsarnokban

Nagykanizsa – Hétfő óta digitalizált nyilvántartó- és számlázó rendszer működik a vásárcsarnokban. Az új programtól az anomáliák kiszűrését várja a piacot is működtető VIA Kanizsa Nonprofit Zrt.

Pásztor András

Ez év elejétől új időszámítás kezdődött a nagykanizsai piacon, az eddigi kézzel írt nyugtákat, számlákat egy digitális program váltotta fel. A piacfelügyelők most egy ipari tablet segítségével regisztrálják az árusokat, illetve a berendezéshez csatlakoztatott eszköz segítségével számlát is nyomtatnak.

– Régóta terveztük a digitális nyilvántartó- és számlázó rendszer bevezetését, mivel korábban anomáliák mutatkoztak a helybiztosítási díj, valamint a helypénzek befizetése terén – árulta el Fitos István, a VIA Kanizsa Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette: a szoftverért 600 ezer forintot fizettek, s közel ugyanennyit az eszközökért.

Szabó Istvánné piacfelügyelő éppen Zabundia Sándor őstermelő adatait viszi fel a nyilvántartó- és számlázó programba Fotó: Szakony Attila

Mint azt Fitos István vezérigazgató elmondta: reményei szerint rövid időn belül megtérül a szoftver és az eszközök ára.

– Korábban nagyon nehéz volt nyomon követni, hogy az  árusok, melyik napokon vették igénybe az általuk lefoglalt elárusító helyeket – magyarázta a vezérigazgató, aki jelezte: a térkép alapú nyilvántartó rendszerben bármikor visszakereshető ki és mikor árult a piacon.

Mint azt a piacfelügyelőség munkatársaitól megtudtuk: a nyilvántartó rendszert most töltik fel az árusok adataival, így az első pár hétben kicsit időigényes a munka.

– A vásárcsarnok épületén belül megközelítőleg 130 árusítóhely van, de a vasárnapi bolhapiac, a nagyvásár és a fenyőfavásár árusainak adatait is felvisszük a digitális nyilvántartó rendszerbe – említette Fitos István. – Ez további,  550 árusító helyet jelent.

A vezérigazgató azt is elmondta: korábban tiltott volt, de  néhány kereskedő mégis megtette, hogy felépítménnyel bővítette  az asztalokat. Ezeket az új szabályozás szerint nem kell lebontani, de emelt bérleti díjat kell utánuk fizetni a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!