Gazdaság

2016.07.04. 15:46

Napokon belül elfogy az árpa - Magas hozamokat, jó minőséget hozott az aratás Zalában

Zalaegerszeg-Türje – Befejezéséhez közeledik az őszi árpa aratása, javában vágják a repcét, és kezdődik a búza betakarítása is Zala megyében.

Hajdu Péter

Idén korán megkezdődött a legnagyobb nyári mezőgazdasági munka. Péter-Pálkor már aratták az őszi árpát a megyében a mezőgazdasági termelők, és néhány napja folyamatban van a repce betakarítása is. Sőt, egy-két helyen az őszi búzát is kombájnolják. Hétfőn érdeklődésünkre több helyen is elmondták, hogy ígéretesek az idei hozamok.

A megyében tavaly 5809 hektár területen vetettek őszi árpát, s mint tegnap Süle Katalintól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnökétől megtudtuk e hét elejére a vetésterület 96 százalékáról, azaz 5611 hektárról be is takarították e takarmánygabonát. A kamara elnöke elmondta, hektáronként 5,7 tonnás átlagtermést produkált az őszi árpa, amiből Zalában eddig 32179 tonna került a gabonatárolókba. A 15372 hektárnyi repcéből 2520 hektárnál tartanak. Már megkezdődött az őszi búza aratása is, amiből 29030 hektár vár betakarításra. Az első eredmények szép termést ígérnek búzából is, hektáronként 6,1 tonnás a búza termésátlaga, bár ez még nagyon kezdeti adat, hiszen összesen 335 hektárról aratták le a kenyérgabonának valót.

Molnár József, a Zal-Agro gépkezelője várja, hogy megteljen repcemaggal a pótkocsi. Egy-egy fordulóval 200 mázsa termést visz a tárolóba

Elégedettek az aratási eredményekkel a közel 2 ezer hektáron gazdálkodó türjei központú Zal-Agro Zrt.-nél is.

– Szépek az idei kilátások, nemcsak mennyiségét tekintve eredményes az idei aratás, hanem a termés minősége is jó – mondta tegnapi találkozásunkkor Szabó László, a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója.

A repcéjükről, amit 272 hektáron vetettek, már a betakarítás eddigi tapasztalata alapján közölte ezt a vezető, hiszen egy-két nap alatt végeznek az olajos növény aratásával. A 408 hektáron elvetett őszi búzájukról pedig a határszemléken látottak alapozták meg a véleményét. A repcét követően a búza aratásával folytatják hamarosan a munkát, de a nyári betakarítású szántóföldi kultúrák közt 450 hektár integrációs területen is érdekeltek.

Szabó László: – Ilyen magas hozama a repcének nálunk még nem volt

– Eddig mintegy 500 tonna repcét takarítottunk be. Elégedettek vagyunk a minőségével és a hozamával is, hektáronként 4 tonna körüli átlagterméssel számolunk. Ilyen magas hozama a repcének nálunk még nem volt. A mi talaj- és csapadék adottságainkat figyelembe véve ez nagyon jó termésnek számít. Idén a korábbi évekénél több csapadék volt, jó eloszlásban, és a növényvédelem is jól sikerült. A 408 hektáros búzaterületünk nagy részén vetőmagot termelünk már hagyományosan. A vetőmag magasabb feldolgozottságú termény, nagyobb a jövedelmezősége. A vetőmag mellett étkezési búzát is termelünk. Az elvetett fajtákat és a határszemlén látottakat figyelembe véve jó reményünk van arra, hogy búzából takarmány minőséggel nem kell számolnunk. Ami nem felel meg vetőmagnak, az étkezési búza lesz – mondta Szabó László.

A befejezéséhez közeledő ősziárpa aratást illetően Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum Kft. vezetője is jó megyei eredményekről szólt. Mint elmondta, partneri körükben sok a 7 tonna körüli, sőt helyenként a 8 tonnás hektáronkénti átlagtermés is.

– Az elmúlt évekhez képest jobb termést produkált az árpa. A minőség kiemelt szempontja, hogy a termés elérje a 63-as hektoliter súlyt, és ezt 70-80 százalékban el is érte az őszi árpa, aminek az esetében gombabetegségekről sincs hír, jól sikerült a növényvédelem. Ez azért érdekes, mert a búzán viszont megjelent a fuzárium. A repce aratása folyamatban van, és a várakozásoknak megfelelően nagyon jók a termések, 3,5-4,5 tonna közötti termésátlagokat aratnak le a táblákról – hallottuk többek között az integrátor cég vezetőjétől.

Hozzátette, a repce ára elfogadható, de a takarmányárpa és a takarmánybúza jelenlegi tonnánkénti ára 4 ezer forint alatt van, és ez nem fedezi a termelési költségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!