Gazdaság

2016.05.12. 16:20

Hatszázezerrel többen dolgoznak

Zalaegerszeg – Az Országgyűlésben szerdán kezdődött el a 2017. évi költségvetési törvényjavaslat általános vitája.

Horváth A. Attila

Vigh László zalaegerszegi országgyűlési képviselő, mint arról lapunknak beszámolt, az igazságügyi bizottság vezérszónokaként szólalt fel a Parlamentben. Elmondta: a 2017-es költségvetés a családok támogatásáról, a munkahelyteremtésről szól. A foglalkoztatottság alakulásával kapcsolatban fontos eredménynek nevezte azt, hogy 4,3 millióan dolgoznak, 600 ezerrel többen, mint 6 évvel ezelőtt.

Vigh László zalaegerszegi országgyűlési képviselő Fotó: MTI

– Az  idei és a jövő évi gazdasági növekedés is 3 százalék körül lesz, ami azt jelenti, hogy az uniós átlagot meghaladóan fejlődik az ország. Az infláció 0 százalék körül alakul, és a kormány célja, hogy a 6,1 százalékos munkanélküliségi rátát leszorítsuk már ebben az évben, de jövőre mindenképp 6 százalék alá – fogalmazott. Beszédében elsősorban az önkormányzati szektor fejlesztéséről szólt. Mint mondta, 23 milliárd forint TOP-forrás jut Zalába; óvodák, fogorvosi és háziorvosi rendelők felújítása, középületek korszerűsítése is megvalósul e keretből. A megyei jogú városok infrastrukturális fejlesztésére külön forrás áll rendelkezésére, Zalaegerszeg esetében 11,5 milliárd forint. A  Modern Városok Program ugyancsak a megyei jogú városokat érinti. Zalaegerszeg esetében kiemelt jelentőségű a gyorsforgalmi összeköttetés megteremtése az autópályával.

Vigh László az új önkormányzati rendszert sikertörténetnek nevezte, szólt az adósságkonszolidációról, az el nem adósodott települések  támogatásáról, továbbá a családi bölcsődék 2017-es bevezetésének  kedvező hatásairól, a szünidei közétkeztetés bevezetéséről és arról is, hogy 325 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra. A hasznos közmunka példájaként az élelmiszertermelést említette a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!