Gazdaság

2015.08.19. 17:25

Csillagvizsgáló felfelé néz - Magyarországon egy év alatt 36 százalékkal esett a tej felvásárlási ára

Zalalövő – Az izgatott Tiberius kutyával együtt feszülten figyeljük az esti fejést. Egy éve jártunk itt. Akkor a hazai szarvasmarha állomány statisztikai bővülése kapcsán. Most a tej felvásárlási árának drasztikus csökkenése miatt.

Arany Horváth Zsuzsa

– Literenként hatvanhat forint? Egy év alatt majdnem negyven forintot esett. Ez már olyan alacsony, jó, ha nullára kifutunk – a fejés után a nappali asztalánál tanakodunk Vizy Tiborral, feleségével, Zsuzsával és a menet közben az inszeminátor tanfolyamról érkező ifj, Vizy Tiborral. Az 17 éve működő zalalövői tehenészeti családi gazdaság a Pannontej által létrehozott Pannonfarm szövetkezet tagjaként jelenleg mintegy ötven állat tejét adja le naponta. (Jelenleg 32 holstein friz fajta jószág tejel, egyenként napi 20-25 litert.)

Vizy Tibor a fejés utáni esti vacsorát felügyeli. A tehenek ügyet sem vetettek a fényképezésre (Fotó: A szerző)

A fenntartási költségek szépen apasztják a megélhetést adó hasznot. Szigorú higiéniai előírások betartása, energiaigény, takarmány termelése, miegyéb. (Épp ezért tanulja például a szaporítási szabályokat az ifjú gazda, legalább arra ne kelljen költeni.)

Magyarországon a nyerstej kiviteli ára 80,46 forint/kg volt 2015 januárjában, egy év alatt 36 százalékkal esett, és 11 százalékkal maradt el a belpiaci ártól.

Az okok? Áprilistól minden európai tehéngazda annyi tejet vihet a piacra, amennyit csak tud. Megszűnt ugyanis az addigi kvótarendszer, amelyben országonként csak meghatározott mennyiséget önthettek a piacra. A várakozásoknak mindenki próbál piacot szerezni.

De van itt valami más is.

A KSH adatai alapján Magyarország szarvasmarhaállománya (802 ezer egyed) 3 százalékkal, ezen belül a tehenek száma (359 ezer egyed) 4 százalékkal nőtt 2014 december elsején az egy évvel korábbihoz képest. A gazdasági szervezetek tehénállománya egy év alatt 5 százalékkal, az egyéni gazdaságoké 2 százalékkal emelkedett. Ehhez képest a KSH szerint nálunk a tej fogyasztása 7 százalékkal, a joghurt, kefir, a tejföl termékcsoporté 4 százalékkal, a sajt és túróé 2 százalékkal csökkent, míg a vaj és vajkrémé 12,5 százalékkal emelkedett egy év alatt – olvasható az Agrárpiaci Információk februári számában.

A gondok láttán a hazai nyerstej termelésében leginkább érintett szakmai szerveztek, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete, a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Koncentrált Tejű Fajtákat Tenyésztők Egyesülete áttekintette és értékelte a kialakult helyzetet. Egyetértettek abban, hogy a kedvezőtlen tejpiaci helyzetet az áprilistól megszűnt európai uniós tejkvótarendszer, az orosz embargó, túltermelésből adódó kínálati piac és a tej tizennyolc százalékos áfa kulcsából levezethető, évente több tízmilliárdos hazai áfa csalás okozza, olvasható a közleményükben. Megoldási javaslatuk legfontosabb pontja az, hogy a fogyasztói folyadéktej (UHT, ESL, féltartós és friss; 3 literes térfogatig és kiszerelés típusától függetlenül) kerüljön az 5 százalékos ÁFA körbe 2016-tól. (Egy másik érdekes pont szintén az államra mutat: „a közétkeztetést bonyolító szereplők a magyar tej és tejtermékeket preferálják (a hazai tejfeldolgozóktól vásárló közétkeztetést ellátó/szállító cégek tevékenyégéhez fizetési garanciát vállaljanak állami bankok”.)

”A tejszektor jövője nem kizárólag a tehenészetek és a tejfeldolgozók ügye, hanem foglalkoztatási, népegészségügyi, és nem utolsó sorban gazdasági kérdés is. A piacukat, tejelő tehénállományukat, beruházásukat, a munkájukat elvesztő hazai tejtermelők, tejfeldolgozók valódi és hatékony lépéseket várnak el a hatóságoktól, a kormányzattól és Brüsszeltől.” – olvasható az alig egy hete kiadott állásfoglalásban.

Mindebből mire lesz valami, nem tudható. A gazdálkodóknak, akik családjuk jövőjét olykor teljes egészében a tehenészetre építették, gyors megoldásra van szükségük.

Vizyék ezzel együtt is speciális helyzetben vannak. Míg lányuk már letelepedett Nyugat-Európában, addig a fiuk (akinek kétéves kisfia már élénken figyeli a papáék munkáját) nem tágít.

– Mindene az állat – néz rá édesanyja. – Kiskamasz korában képes volt segédkezni a malacok születésénél, most is alig tud megválni egy-egy állattól, még akkor is, ha muszáj.

Viziyné Zsuzsa a fejőházban épp végzett. Szegény Karak...

Az istállóban már szóba került, a Karak nevű tehénnek sajnos már meg vannak számlálva a napjai.

– Nézd, ott a Csillagvizsgáló! – mutatja ifj, Vizy Tibor a kamerák által a nappaliba közvetített képen az egyik jószágot. – Valamiért állandóan felfelé néz, különleges fajta, örülök, hogy nálunk is van belőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!