Gazdaság

2015.06.22. 09:40

Újabb remény a lakáspiacon? Júliustól segít a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, az új szocpol

Július 1-jétől Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) néven életbe lép az új szociálpolitikai támogatási rendszer. Egyik erénye, hogy immár használt lakás vásárlására és akár egy gyermekes családok számára is elérhető lesz az új szocpol.

Hajdu Péter

A 2015. július 1-jétől élő CSOK több újdonságot is hoz a mostani szocpolhoz képest. E lehetőségekkel most ismerkednek a leendő otthon alapítók. A vissza nem térítendő egyszeri állami támogatás fő erénye, hogy a korábbinál több célra lehet majd igényelni, akár egy gyermek megléte, vagy vállalása esetén is, és az eddigiekkel szemben használt lakás vásárlásához is, de nézzük részletesebben: Egyrészt a 2008. június 30-a után kiadott építési és használatbavételi engedéllyel rendelkező, összkomfortos, legalább „B" energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához vagy építéséhez alkalmas. Az állami támogatás a négyzetméterenként legfeljebb 350 ezer forint vételárú, legalább komfortos használt lakás vásárlásához is adható, de a vételár maximumára területenként eltérő korlátok vonatkoznak. Kérhető továbbá már meglévő, legalább komfortos, vagy komfortossá tehető lakás jövőbeni bővítéséhez is.

Egy gyermekkel is igénybe vehető az állami támogatás, vagy ha nincs gyermek, a fiatalok gyermekvállalását is figyelembe veszi. Fotó: Illusztráció

A támogatás összege a gyermekszámtól, a lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől függ. Összege ezektől függően 500 ezer és 3 millió 250 ezer forint között lehet. A lakás hasznos alapterülete 40 és 160 négyzetméter között szóródhat a gyermekszámtól függően, és figyelembe kell venni az említett vételár-korlátokat is.

A CSOK legfontosabb paramétereinek ismeretében kérdeztünk építőipari és ingatlanforgalmazási szakembereket, várható-e ennek hatása a lakásépítésekre? A megye egyik építőipari cégének vezérigazgatója, Peresztegi Imre bizakodó, de optimizmusát nem feltétlenül a CSOK-ra alapozza, hanem a már eddig is tapasztalt lakásigényekre.

– Nekem is, mint minden építés-kivitelezéssel foglalkozó cégvezetőnek, az a véleményem, hogy minden olyan kormányzati lépés, ami a lakásépítés tekintetében élénkülést hoz, pozitívnak tekinthető. A válság után, tavaly már érzékelhető volt a lakásforgalom növekedése, ez abból indult ki, hogy a használt lakás piacon erőteljes fizetőképes kereslet jelent meg. Ha a fizetőképes kereslet megjelenik a piacon, akkor ennek a kivitelezésre is hatása lesz, tavaly egyébként már nőtt valamelyest az új lakások építésének a száma is – mondta a vezérigazgató.

Több szempontot vesz alapul a CSOK sávos támogatása, a fontosabbakat mutatja ez a táblázat.

– Az idei évben már foglalkoznunk kell azzal a kérdéssel, hogy a meglevő ingatlanainkon lakásépítésbe kezdjünk, saját értékesítésben, de megbízás alapján történő lakásépítésben való részvételünk sem elképzelhetetlen, ha olyan megrendelői háttér jelenik meg, amely képes a szerződésszerű elvárásokat teljesíteni. Ha fizetőképes kereslet mutatkozik, és még idén megszületnek a tervek, a szerződések, abból legfeljebb 2016 végére képzelhető el új építésű lakás, de tömeges lakásépítési felfutásra még nem számítok – válaszolta érdeklődésünkre az építőipari vezető.

Egy kisebb építőipari cég  vezetője, Boronyák Péter elmondta, lakásépítés az árbevételükben már gyakorlati nem érzékelhető.

– Azt, hogy az új szocpolnak milyen hatása lesz, nehéz megjósolni. Én nagy csodát nem várok tőle. Már az is segítene egyébként, ha a használt lakások forgalmát élénkítené ez az új állami támogatás, mert az közvetve megjelenne előbb utóbb az új építésekben is.

Bár a CSOK hitel igénylése nélkül is igénybe vehető, az ügyintézést a hitelintézetek (kereskedelmi bankok, jelzálogbankok, takarékszövetkezetek) végzik, náluk kell benyújtani az igényt, lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül. Építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt, bővítés esetén pedig a bővítési munkálatok megkezdése előtt.

Mint dr. Tóth Lászlótól, az egyik takarékszövetkezet elnök-ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta, érdeklődést már tapasztaltak az új szocpollal, a CSOK-kal kapcsolatban, de mint mondta, még kevesen ismerik e lehetőség részleteit, s véleménye szerint a megismerés és a döntések között várhatóan egy-két hónap még eltelik.

– Reménykedünk, hogy beindul ez a piac is, de véleményem szerint a családi otthonteremtési kedvezmény azért nem fogja önmagában beindítani a lakásmobilitást. Azt gondolom, először, és elsősorban a meglevő lakások felújításához és bővítéséhez fogják majd kihasználni e lehetőséget az emberek. Ha a CSOK adta lehetőséghez még hozzávesszük a lakáskasszák lehetőségeit, akkor a felújítás és bővítés költségeinek kis részét kell csak készpénzben előteremteni. Készülünk rá a takarékszövetkezetnél, mert úgy gondoljuk, hogy ez egyfajta hitelezési lehetőségbővülést is eredményez – mondta többek között a pénzintézeti vezető.

Gyermekek és határidők

A támogatást igénybe vevőkre vonatkozó feltételek szerint nem lehet lakástulajdona egyik családtagnak sem, kivéve persze, ha bővítésre kérik a CSOK-ot, amit azonban házastársak és élettársak is igényelhetnek. Együtt lakó vagy együtt beköltöző vér szerinti, örökbe fogadott és gyámság alatt álló gyermek után is igényelhető, ha a gyermek 16 év alatti, vagy nappali tagozaton tanuló diák esetén 25 év alatti. Két vállalt, még meg nem született gyermek után is igényelhetik fiatal házaspárok, ha mindketten 40 év alattiak. A gyermekvállalás teljesítésének határideje 1 gyermek vállalásakor 4 év, 2 gyermek vállalásakor 8 év. A rendelkezésre álló időtartam a használatba vételi engedély kiadásától, vagy a használatbavétel tudomásulvételének napjától, illetve az adásvételi szerződés megkötésétől kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!