Gazdaság

2015.06.18. 13:16

Targoncavezetők, figyelem! - Érdemes megnézni még az év vége előtt a jogosítványok kiállítási idejét

Nagykanizsa – Egyes esetekben a gépkezelői OKJ-s végzettség mellé a Nemzeti Közlekedési Hatóság jogosítványát is meg kell szerezni december 31-ig, ha valaki munkát akar vállalni.

Horváth-Balogh Attila

Mint arról a Zala Megyei Kormányhivatal kommunikációs referense, H. Horváth Gyula érdeklődésünkre elöljáróban tájékoztatott: a szakminisztérium a 17/2010. (XI.25.) NFM rendelettel a korábbi könnyű- és nehézgépkezelői szakképesítéseket megszüntette. Helyükbe a targoncavezető, emelőgépkezelő, földmunka-, rakodó- és szállítógépkezelő, energiaátalakító-berendezés kezelője, alapozás, közmű- és fenntartási gépkezelő, útépítő- és karbantartógép kezelő, valamint az építési anyagelőkészítő gép kezelője végzettség lép. Mindegyik OKJ-s végzettséget is ad már, de egyes esetekben a jogszabály ezen felül a munkavégzéshez előírja még a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott gépkezelői jogosítvány meglétét is.

A hatályos jogszabály, vagyis a 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelet szerint, a korábbi 6/1980. (I.25.) ÉVM-KPM együttes rendelet alapján kiadott „Építőgépkezelői jogosítvány” (sárga jogosítvány) csak a már bejegyzett géptípus kezelésére jogosít 2015. december 31-ig, illetve a 2009 előtt vizsgázottaknak újra kell vizsgázni a hatósági jogosítvány megszerzéséért, a 2009 után vizsgázottaknak viszont nem, hiszen azokat már a Nemzeti Közlekedési Hatóság állította ki. A hatósági jogosítvány megszerzését valamely képzőn keresztül lehet intézni, az jelenti be vizsgára az érintettet.

Ha azonban valaki még nem OKJ-s végzettséggel rendelkezik, akkor annak előbb ezt a képzést kell elvégezni, hiszen csak ezt követően kerülhet sor az NKH-s gyakorlati vizsgára a gépkezelő jogosítványért.

Azt is elmondta: sajnos, a különbözeti vizsga megszerzése állami pénzből (tehát munkaügyi központokon keresztül) nem támogatható, ilyesmire nem is volt példa.

A nagykanizsai Fa-Feri Kft. ügyvezetője, Horváth Ferenc teljesen feleslegesnek tartja az újbóli vizsga kötelezettségét.

– Nem tudom, ez pontosan miről szól, de azt gondolom, nem a szakmaiságról, ugyanis nem hiszem, hogy a 20 éve nálam targoncázó munkatársnak tud-e valaki még újat mondani – jelentette ki. – Nem hinném. Ha meg nem, akkor mi értelme ennek az egésznek? Cégünknél körülbelül 6 főt érint a dolog, ami közel félmilliós kiadást jelent esetünkben. Még ha látnánk értelmét...



Németh Ferenc targoncavezető a nagykanizsai Fa-Feri Kft.-nél. A vállalkozásnál 6 főt érint a dolog. Fotó: Szakony Attila

A TIT Öveges József Ismeretterjesztő és Szakképző Egyesület képzési referense, Horváth Attila lapunknak elmondta: a jogszabályi kötelezettség hatására náluk közel duplájára nőtt a gépkezelői képzésekre jelentkezők száma az utóbbi időben. Kérdésünkre azt is elárulta: képzőhelytől függően átlagosan 80-100 ezer forintba kerül egy-egy teljes tanfolyam és a vizsga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!