Gazdaság

2015.05.21. 18:17

Zala megyében találkoztak a 4M szervezetek vezetői

Zalaegerszeg - A megváltozott munkaképességűek munkaerőpiacra történő visszajuttatására hivatott szakmai hálózatban, a 4M programban részt vevő szervezetek vezetői tartottak tanácskozást csütörtökön.

Hajdu Péter

A Megoldás Munkáltatóknak és Megváltozott munkaképességű Munkavállalóknak, rövidítve 4M program 15 éve kezdődött zalai modellkísérletként, brit segítséggel, majd országos szakmai hálózattá fejlődött.

A rendezvényt Rigó Csaba kormánymegbízott nyitotta meg, aki elmondta:

– Nagyon jelentős programról van szó, ami számunkra azért kedves, mert Zalából indult, és ma már több száz szakember segíti ezt a munkát, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását. Ez a tevékenység hazánkban 2010 óta mintegy kétszeresére emelkedett, e téren is meghaladtuk az unió átlagát. Ezt a folyamatot szeretnénk tartani, ezért is nagyon fontos, hogy az ország különböző pontjain működő szakemberek, akik segítik a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, tapasztalatot cseréljenek, szakmai konferencián sajátítsák el azokat a jó gyakorlatokat, amelyek az egyes megyékben kialakultak. A kormány nagy figyelmet fordít arra, hogy a 2014-2020-as uniós források mintegy 60 százalékát a munkaalapú társadalomra fordítsa, azaz minél több embert visszavezessen a munka világába. Ezen belül nagyon fontos a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása is, azok a cégek, amelyek képesek erre, stratégiai szövetségesei a kormánynak. Jellemzően a multinacionális cégek éltek ezzel a lehetőséggel. Érdemes a megváltozott munkaképességű embereknek munkát adni – mondta Rigó Csaba.

Horváth Miklós a TESZ tevékenységéről beszél, mellette Árvai Csaba, az EMMI főosztályvezetője, Rigó Csaba kormánymegbízott, Popovics Réka, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal tanácsadója, valamint Borsos József főosztályvezető. Fotó: Pezzetta Umberto

A rendezvényen Horváth Miklós, a Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetségének ügyvezető elnöke ismertette a programban való részvételüket, majd Árvai Csaba, az Emberi Forrás Minisztériumának főosztályvezetője számolt be az alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások aktualitásairól. Borsos József, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője a 4M hálózat tavalyi támogatási időszakáról szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!