Gazdaság

2015.04.14. 13:13

Csökkenő termelői árak, kora tavaszi aszállyal

Zalaegerszeg - Februárban a mezőgazdasági termelői árak 8,1 százalékkal elmaradtak az előző év azonos időszakáéitól, tájékoztatott tegnap a Központi Statisztikai Hivatal.

Hajdu Péter

Ezen belül a növényi termékek ára 7,9, az élő állatok és állati termékeké pedig 8,5 százalékkal csökkent. A gabonafélék felvásárlási ára 11, a burgonyáé 37, a gyümölcsféléké 21 százalékkal csökkent. A zöldségfélék ára 14 százalékkal emelkedett.

Az élő állatok termelői árszintje 6,1 százalékkal lett alacsonyabb, ezen belül a vágósertés termelői ára 9,5 százalékkal esett vissza, de az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal nőtt. A vágóbaromfi ára 4,3 százalékkal mérséklődött.

A mai, napi gyakorlat pedig lassú szántóföldi indulást mutat. A szántóföldi növénytermesztést az időjárás lassította, és néhány meghatározó növényi kultúra a vártnál gyengébb eredményeket hozott kora tavaszra a megyében.

Két-három hetes lemaradás tapasztalható a földeken, és nagyon heterogén az őszi vetések állomány is. Tavaly ősszel Zala megyét is érintette a túlzott esőzés, ami miatt a repcét több ezer hektáros területen nem sikerült elvetni. De akinél sikerült, azoknál a gazdálkodóknál sem ritka, hogy 10-20, esetenként 30 százalékát is ki kellett szántani a repcének. A mi érdekeltésgi körünkben sajnos az olajos 30 százaléka került kiszántásra, ugyanis akkora tőszám-hiányt tapasztaltunk, ami mellett már nem volt érdemes megtartani az ilyen hiányos állományt mondja Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum Kft. vezetője.

A szakember elmondta, a belvizes foltok az idei vetéskor is éreztették a hatásukat, mégpedig úgy, hogy a kora tavaszi árpa és búza vetések idején ki kellett hagyni a táblákon az ilyen megmaradt foltokat.

- A vetések kikeltek, de az elhúzódó hűvös időjárás miatt sajnos a fejlődés nagyon lassú. Ha a tavalyi helyzethez, 2014 tavaszához hasonlítjuk az idei indulást, akkor elmondhatjuk, hogy látszólag korán indult a tavaszodás, de a korareggeli fagyok, az alacsony hőmérséklet miatt a fejlődés nagyon gyenge eddig, és ehhez a helyzethez szezonális, koratavaszi aszály is társult. Az 1-2 milliméter mennyiségű csapadék nem segítette a fejlődést, néhány helyen a fejtrágya sem mosódott be a talajba. Nedvesség a talaj mélyebb rétegében van, ahová a vetések gyökérzónája nem ért le, a viszonylag kevés napfény hatására a fotoszintézis, a tápanyagfelvétel is nagyon lassú, tehát egy lassú fejlődésnek vagyunk jelenleg tanúi, ami nem jó, mert már április közepén járunk. Sajnos az őszi kalászosok állapota sem kielégítő, sem a tőszámok, sem pedig a növény bokrosodása szempontjából - mondta Balogh Rudolf az idei szántóföldi helyzetről.

Jelenleg a növényvédelmi munkák (gyomirtás, rovarölő-szeres kezelésel) mennek a határban, és e hét elején néhány helyen megkezdték a gazdálkodók a napraforgó vetését. A kukoricavetés még várat magára, mint a szakember elmondta, azt ideális esetben is csak április közepe, április vége között kezdték meg korábban a mezőgazdasági termelők. Az eredményes kukorica vetéshez nem ideális a hőmérséklet, ahhoz még melegednie kell a talajnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!