Gazdaság

2015.04.19. 09:42

Banki elszámolás: Az árfolyamréstől a forintosításig

Már többször foglalkoztunk a banki elszámolás kérdéseivel. Ezúttal dr. Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője, a téma egyik szakértője segít néhány fogalom tisztázásában.

A Kúria döntése szerint tisztességtelen volt a pénzügyi intézmények által alkalmazott deviza és a deviza alapú szerződések esetében az árfolyamrés, valamint az egyoldalú szerződésmódosítás alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy a bankoknak valamennyi érintett szerződés esetében ezzel az összeggel (különbséggel) is el kell számolniuk. Az elszámolási kötelezettség nem vonatkozik a hitelkártyához vagy fizetési számlához kapcsolódó szerződésekre, illetve az állami kamattámogatással nyújtott forint alapú hitelekre és arra az ügyletre, amelyben az ingatlant a Nemzeti Eszközkezelő megvásárolta.

Mi az árfolyamrés?

Az árfolyamrés a gyakorlatban az jelenti, hogy a hitel- és kölcsönszerződés, valamint pénzügyi lízingszerződés alapján a pénzügyi intézmény a folyósításkor a vételi árfolyamot, törlesztéskor pedig az eladási árfolyamot alkalmazta.

2010. november 27. óta jogszabály alapján a lakáscélú, 2014 júliusa óta pedig a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a pénzügyi intézmények saját deviza-középárfolyamon vagy a Magyar Nemzeti Bank által megállapított és közzétett, hivatalos devizaárfolyam alapján számolnak el, így az árfolyamrés kérdése azóta már nem merülhet fel.

Mit jelent az egyoldalú szerződésmódosítás?

Egyoldalú szerződésmódosítást alkalmaztak a pénzügyi intézmények, amikor – az ügyfelek beleegyezése nélkül – indokolatlanul emelték a hitelkamatot, költséget, vagy bármilyen díjat.

Mi a forintosítás és hogyan történik?

A pénzügyi intézmények az elszámolással egyidejűleg megküldik az ügyfeleiknek a forintosításra vonatkozó tájékoztatást is.

A deviza forintra való átváltása a deviza-jelzáloghitelek és pénzügyi ingatlanlízing szerződések esetében 2015. február 1-jei fordulónappal történik. A frankhitelek esetében 256,47 forintos árfolyamon, euró hitelek esetében 308,97 forintos árfolyamon, dollárhitelek esetében 236,65 forintos árfolyamon, illetve japán yen alapú hitelek estében 216,30 forintos árfolyamon történik az átváltás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!