Gazdaság

2015.04.21. 14:39

A GYED is adóköteles - A kismamák néha megfeledkeznek erről

Zalaegerszeg - Az adóbevallások ellenőrzésekor szerzett tapasztalatok igazolják, hogy az anyasági ellátásban részesülők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását.

Hajdu Péter

Pedig, mint Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője lapunkat tájékoztatta, a gyermekgondozási díj (gyed) az adóköteles társadalombiztosítási ellátások közé tartozik. A gyedet kifizetheti a munkáltató, valamint közvetlenül az egészségbiztosítási szerv is. A bevallási kötelezettség teljesítése jellemzően ez utóbbi esetben marad el elsősorban, azoknál, akik a biztosítási jogviszony megszűnését követően részesülnek az ellátásban.

- Az a tapasztalat, hogy sokan adómentesnek gondolják a gyermekgondozási díj címén kapott összeget és ezért nem nyújtanak be adóbevallást. Ugyancsak adóköteles a terhességi-gyermekágyi segély és a táppénz összege is, így ezeket is szerepeltetni kell a bevallásban - közölte a szóvivő.

2014. január 1-től adóköteles jövedelemnek minősül a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban végzett tevékenység díjazása is, ezt a bevallásban más bérjövedelemként kell bevallani.

Adómentes juttatás viszont a gyermekgondozási segély (gyes), az anyasági támogatás és a gyermeknevelési támogatás, tehát ezek után nincs bevallási kötelezettség.

Az adóköteles jövedelemmel rendelkező magánszemélynek adóbevallást kell benyújtania, függetlenül attól, hogy van-e adófizetési kötelezettsége.

A 2014-re vonatkozó bevallási kötelezettség 2015. május 20-ig az 1453-as számú személyijövedelemadó-bevallás vagy az 1453-as adónyilatkozat nyomtatványon teljesíthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!